Feljelentették a HVIM-et a trianoni felvonulásért

A székely hírportál híradása szerint a sepsiszentgyörgyi román pátvezetőt, Mădălin Guruianu-t a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma szólította fel arra közleményben, hogy tegyen feljelentést, amiért június 4-én a HVIM helyi tagjai felvonulást tartottak, így emlékezve a trianoni tragédiára. 
„Remélem a hasonló történések szervezőit – amelyek nem csupán támadón és megvetőn, hanem egyenesen uszítón hatnak – példát statuálva büntetik meg, hogy ne kelljen még több ilyen pillanatot megélnie Sepsiszentgyörgynek"
- fogalmazott a Nemzeti Liberális Párt vezetője a feljelentésében.
 
A hírportálnak Varga Előd, a HVIM egyik sepsiszentgyörgyi tagja elmondta, hogy volt engedélyük a rendezvény megtartására, és azon rendbontás sem történt. Ugyanakkor felidézte, hogy ők csak annyit skandáltak, hogy "Vesszen Trianon" és "Székelyföld nem Románia", és ezek nem sértik a románokat, miközben a soviniszta Új Jobboldal tagjai december elsején azt kiabálták, hogy "A román nyelv az egyeduralkodó!", valamint "Kifelé a magyarokkal az országból". 
 
A HVIM hosszú évek óta emlékezik meg a trianoni katasztrófáról szerte a Kárpát-medencében. Legnagyobb rendezvényét hagyományosan a fővárosban tartja, amelyen ismét mintegy ezren vettek részt. Magyarországi pártok egyelőre nem jelezték, hogy feljelentenék érte a mozgalmat. Az erdélyi fejleményekről beszámolunk majd. Alább egy videós összeállítás a sepsiszentgyörgyi felvonulásról.
 

 

Posted by HVIM Sepsiszentgyörgy on Monday, 8 June 2015