A korábbi fejlesztési miniszter cégét bízta meg tanácsadásra 4,6 millió forintért az Innovációs Minisztérium

A korábbi fejlesztési miniszter cégét bízta meg tanácsadásra 4,6 millió forintért az Innovációs Minisztérium

A második Orbán-kormány fejlesztési miniszterének Fellegi Tamásnak a cége az tavalyi év végén 4,6 milliár forintos szerződést között az  Innovációs és Technológiai Minisztériummal tanácsadás jóvoltából - írja a Magyar Hang.

A lap szerint a volt miniszter cége 11 hónap alatt – 2021. november 30-áig – bruttó 51 millió forintért ad tanácsokat a tárcának. Ez azonban nem minden: Palkovics László minisztériuma olyan feladatra szerződött Fellegi kft.-jével, amelynek ügyei január 1-jétől már nem tartoznak az ITM-hez. Így feltétlenül kétségesnek tetszik, hogyan tudja elvégezni a cég a szerződésben rögzített feladatokat.

A Magyar Hang birtokába került irat szerint az EuroAtlantic Kft. munkájára azért van szükség, mert az innovációs minisztérium fejlesztéspolitikai szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárságának olyan szakértőkre van szüksége, akik tanácsaikkal segítik a döntéshozatalt az uniós források felhasználásában. Az EuroAtlantic Kft. egyébként versenytárs nélkül jutott a megrendeléshez, az ITM ugyanis közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül választotta ki a vállalkozást. Sőt, a tárca mástól árajánlatot sem kért. Ezt egyébként a tanácsadásra vonatkozó kivételeket tartalmazó jogszabályokkal magyarázta a minisztérium.

Érdekesnek tűnik az elvégzendő feladat is, hiszen az EuroAtlantic Kft.-vel európai uniós források felhasználásával összefüggő tanácsadásra szerződtek. A hivatkozott jogszabályokból azonban kiderült, hogy a tárca részéről 2020. december 23-án aláírt szerződés és melléklete is olyan jogszabályi pontokkal indokolja a megrendelést, amelyek azóta hatályukat vesztették. Ugyanis, az európai uniós források felhasználásának feladatköre az ITM-től a Gulyás Gergely miniszter által vezetett Miniszterelnökséghez került, az erről szóló kormányrendelet még december elején jelent meg. Az ITM tehát olyan feladatra szerződött 11 hónapra a Fellegi-céggel, amelyért január elsejétől már nem felel.

Mint ismeretes, Fellegi Tamás 2010-től, két éven át volt az Orbán-kormány fejlesztési minisztere, de lemondott, és hamarosan visszatért az üzleti életbe, jelentős közbeszerzéseket is elnyerve.