Felmérés: az európaiak szerint a demokrácia és a gazdasági hatékonyság az EU fő erőssége

Felmérés: az európaiak szerint a demokrácia és a gazdasági hatékonyság az EU fő erőssége

Az Eurobarométer-felmérésből kiderült, az ukrajnai háború mellett az EU által kihívásként kezelendő területként a megkérdezettek 41, illetve 35 százaléka az illegális migrációt említette.

Az európai polgárok 38, illetve 34 százaléka a demokráciát, az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartását, valamint a gazdasági, ipari és kereskedelmi hatékonyságot tartja az EU fő erősségének - derült ki az Európai Bizottság által pénteken Brüsszelben közzétett Eurobarométer-felmérésből.

A felmérés szerint a válaszadók 28 százaléka úgy véli, az EU erejéhez hozzájárul továbbá az uniós tagállamok közötti jó viszony és szolidaritás.

A felmérésben résztvevők 50 százaléka szerint az ukrajnai háború az első helyen áll az EU előtt álló megoldandó kihívások között.

Az EU által további kihívásként kezelendő területként a megkérdezettek 41, illetve 35 százaléka az illegális migrációt, valamint a környezetvédelmet és az éghajlatváltozás említette, ezt követi 29 százalékkal a biztonság és a védelem megerősítése.

Arra a kérdésre, hogy a világ más országaihoz képest mely értékeket testesíti meg leginkább az EU, a válaszadók 53 százaléka az alapvető jogok és értékek tiszteletben tartását, valamint a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát jelölték meg.

A kutatásból kiderül az is, hogy

az európaiak 58 százaléka inkább optimista az EU jövőjét illetően, míg 27 százalékuk inkább pesszimista.

55 százalékuk az következő 5 évre tekintve bízik az EU demokráciájának erejében, míg 41 százalékuk bizonytalan e téren. Az uniós polgárok 64 százaléka aggódik az EU biztonsága miatt a jövőre nézve, 51 százalék továbbra is bízik az EU gazdaságának teljesítményében, azonban 45 százalék szkeptikusabb.

(Címlapkép: unsplash.com)