Félmilliárd dollárt kérnek Iraknak

Katasztrófához közeli a humanitárius helyzet Irakban, sürgősen pótlólagos forrásokra van szükség a további segélynyújtáshoz.

Philippe Heffinck, az UNICEF iraki megbízottja közleményében kiemelte: katasztrófához közeli a humanitárius helyzet Irakban, sürgősen pótlólagos forrásokra van szükség a további segélynyújtáshoz.

Az ENSZ-szervezet szerint mintegy nyolcmillió iraki szorul sürgős segélyre. Többek között az a hárommillió ember, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet 2014 júniusában indult támadása óta kényszerült lakhelye elhagyására.

Az UNICEF-ben úgy vélik, hogy a harcok, valamint a pénz hiánya akadályozza a segélyezést. Az Irakban dolgozó humanitárius szervezetek éppen ezért kérnek mintegy félmilliárd dollárt a következő félévben.

Az Iszlám Állam ellen harcoló, az Egyesült Államok vezette szövetséges koalíció képviselői kedden ülnek össze Párizsban, hogy áttekintsék az általuk követett stratégiát, tekintettel az iszlamistáknak az utóbbi hetekben, az iraki Ramádiban és az ókori nevén Palmüraként ismert Tadmurt szíriai városnál, elért sikereikre.