Félmilliárdért vett magyar földet az osztrák Marcus

Dörr Marcus üstökösként robbant be a magyar közéletbe azzal, hogy Hegyfalu (azonosító: 0124, 0143) környékén kettő, míg Uraiújfalu (0170) és Vasegerszeg (029/24) határában egy-egy földterülethez jutott.

[fb_pages_codes:econation]

A helyben gazdálkodó kis-és családi földműves igen figyelmes volt a liciteken, és olyan nagy értékű földterületeket vásárolt csak meg, amelyekre úgysem licitált volna az átlag magyar gazdálkodó. Ebben az esetben még a bérlő sem versenyezhetett vele, hiszen ezek a földrészletek mind a Simicska Lajos-féle Sárvári Mezőgazdasági Zrt. bérletében álltak.

A vs.hu-nak annyit sikerült kideríteni Dörr Marcusról, hogy a GSD Pig Kft.-ben dolgozik mérnökként. A cég a GSD Kft.-ből kiválással 2009-ben létrejött gazdasági társaság, amelynek telephelyén a Pusztacsó-Benkeháza Majorban 1.000 kocás sertéstelep működik.

Csakhogy a GSD Pig Kft. annak a cégbirodalomnak az egyik tagja, amelyik Helmut Gsuk nevéhez kapcsolható, aki 2006-ban megszerezte a "piszkos tizenkettő" egyikét, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt-t.

A magyar "piszkos tizenkettő" annak a 12 állami mintagazdaságnak a gyűjtőneve, amelyet az első Orbán-kormány privatizált még 2001. június 12-én, ezzel pedig óriási vagyonhoz juttatva olyan nagy oligarchákat, mint Simicska, Csányi Sándor, Nyerges Zsolt, vagy épp Zászlós Tibor.

Ángyán József agrármérnök, korábbi fideszes államtitkár VI. jelentésében így ír a Mezőfalvai Mg. Zrt-ről:

"A dolgozói privatizációnak álcázott folyamat eredményeként 4 tulajdonos - köztük Zászlós Tibor - lényegében ingyen jutott a milliárdos értékű cég többségi tulajdonához. (...) Az így privatizált Mezőfalvai Mg. Zrt.-t végül egy hirtelen fordulattal 2006-ban eladták egy Helmut Gsuk nevű német állampolgárnak, aki - megbízható információk szerint - Magyarországon különböző formában már mintegy 30 ezer ha földterület fölött 'diszponál'. Nevét természetesen csak egy szövevényes cégháló mátrixában lehet fellelni. A gazdaság 9000 hektár állami földet használ. Zászlós Tibor a tulajdonosváltás után is vezérigazgató maradt. Személyét ez bizonyára önmagában is felértékelte az agráriumban 'utazó' nagy tőkeérdekeltségek és a velük szövetkező politika köreiben, hiszen a Mezőfalva Zrt. - a Mezőfalva Invest Zrt.-n és az MMB Zrt.-n keresztül - 2007 óta a Dorogi Árpád, Zsira polgármestere nevével fémjelzett és az agrártámogatási kasszát jelentősen csapoló GSD-csoporthoz kapcsolódik. (Így Dorogi nem mellesleg a német tulajdonos üzlettársa és egyúttal 'magyar hangja' is.)"

A történet pikantériája tehát, hogy a Fidesz ezzel keretet szabott a földpolitikájának, 2001-ben elkezdte Simicskával, 2016-ban pedig befejezte a Dörr Marcus/Helmut Gsuk párossal, igaz annyi csavarral, hogy az új tulajdonos most több pénzt kérhet a termőföldért, mint amennyiért a Fidesz azt korábban bérbe adta a magyar állam nevében, 20 esztendőre.

Vajon mit tud erről V. Németh Zsolt államtitkár?

Orbán Viktor kijelentésével ellentétben folyamatosan jutnak földterületekhez a külföldiek. Vas megyében is külföldi vásárolta a legtöbb területet a földárverések során. Sajnos ki kell jelentenünk, hogy beigazolódtak a földárverésekkel kapcsolatos félelmeink, hiszen a területek jelentős része a haverok, fideszes oligarchák szűk köréhez és külföldiek kezére került, nem pedig a „kérges tenyerű gazdákhoz”

- ez már Bana Tibor és Balassa Péter jobbikos politikusok pénteki sajtótájékoztatóján hangzott el.

A nemzeti ellenzék képviselői rámutattak, a párt minden lehetséges eszközzel tiltakozott az állami földek privatizációja ellen, ahogy az elmúlt évek során számtalan alkalommal kiállt az Országgyűlésben nemzeti kincsünk, a termőföld magyar kézben tartása mellett is. Nem akarunk újra feudalizmust, határozottan elutasítjuk a Döbrögik, ezzel együtt a nagybirtokrendszer térnyerését, ami az elmúlt 25 év legnagyobb köztulajdon-lopási kísérlete következtében zajlik - szögezték le.

A Jobbik kíváncsian várja a Vas megyei fideszes politikusok, kiemelten V. Németh Zsolt államtitkár megnyilvánulását az ügyben.