Felrobbantott távvezeték: egy darabig még nem lesz áram

Az ukrán szélsőségesek feltételek teljesítése után engedik csak a krími vezetékek javításához a szerelőket.

fgAz ukrán szélsőségesek megnevezték azokat a feltételeket, amelyek elvégzése után a szerelő brigádokat a felrobbantott magas feszültségű tartó oszlopokhoz engedik – írja a Lenta. Erről Lenur Iszlamov, az el nem ismert krími-tatár medzslisz vezetője írt a Facebook oldalán. 

“A helyreállítás lehetetlen, amíg az aktivistáinkat és a politikai foglyainkat nem engedik szabadon. Addig senkit sem engedünk javításokat végrehajtani”

– írta Eszlimov.

Az Ukrenergo Herszon megyei alegységének képviselője közben bejelentette, hogy a közel jövőben találkozni fognak a krími blokád szervezőivel. „Az energiavonal le van földelve, és a technikai személyzet készen áll. A munkásokat ellátták minden szükséges eszközzel, technikával és felszereléssel. A helyszín közelében tartózkodnak, és készen állnak az azonnali munkához, amint biztosítják a helyszíni hozzáférésüket” – nyilatkozta a vállalat képviselője.

A Krím-félsziget lakói november 22-re virradó éjjel villamos energia nélkül maradtak, amikor Herszon megyében felrobbantottak a Krím-félszigetet árammal ellátó távvezeték négy tartóoszlopát. Aznap rendkívüli állapotot vezettek be a félszigeten. A szociális szempontból jelentős objektumoknak dízel generátorok biztosítják az áramellátást. A lakosság kénytelen beletörődni a menetrendszerinti áramkimaradásba, ami a vízellátásra is hatással van.

Natalia Poklonszkaja, Krím főügyésze szabotázs vádjával eljárást kezdeményez az ügyben. Károsultnak a félsziget 876 településének a lakosait nevezte meg. Szergej Akszenov, a Krím-félsziget vezetője terrorista merényletnek nevezte az incidenst. 

Ukrajna Nemzeti Gárdájának harcosai november 21-én az Ilja Kiva vezette Herszon egységgel körbefogta a Jobb Szektor blokádjában részt vevő egységeit, akik a tartóoszlopok felrobbantásáért felelősek. A katonák és szektorosok között dulakodás tört ki. Később a Herszon megyei rendőrség vezetősége azt nyilatkozta, hogy a konfliktus rendeződött és a szerviz brigádok megkezdték a helyreállítási munkálatokat. Ilja Kiva, a rendőrség kábítószer ellenes egységének vezetője a Facebook oldalán azt írta, hogy a Jobb Szektor szélsőségesei hátba szúrtak egy rendőrt, akinek megpróbálták elvenni a fegyverét. Néhány embert elfogtak. A csaplinkai incidens után felrobbantottak két másik tartóoszlopot is, és így a félsziget teljesen áram nélkül maradt.