Fenyő János jobbkeze véd meg minket a migráns áradattól

Vagy nem. A rendőrök és katonák a tőle rendelt felszerelésekkel és kamerákkal védik a határt. A cuccok jó drágák, de legalább nem megbízhatatlanok is.

Ha valaki egy percig is abba az illúzióba ringatta magát, hogy az ország migráns inváziótól való megvédésének össznemzeti ügyét elkerüli a korrupció, annak ideje felébrednie, és körülnéznie Narancsországban. A jelek szerint nincs olyan projekt, amit a kormány, de a haveroktól-drágán-rosszat közbeszerzési szentháromsága alapján intézne. A határvédelem se tűnik kivételnek.

Libsi havertól

A Magyar Nemzet hétfői cikke szerint a rendőrség tavaly júniusban hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos, zárt eljárásban állapodott meg a fix és mozgó hőkamerák karbantartására, szervizelésére a Milipol Zrt.-vel. A cég Székely Herbert tulajdonában áll, aki az 1998-ban meggyilkolt, közismert balliberális médiamogul,

Fenyő János bizalmasa volt.

Brády Zoltán 2005-ben bemutatott dokumentumfilmjében a milliárdos egyik barátja azt állította, Székelynek köze volt Fenyő megöléséhez is, az pedig tény, hogy a halála után ő vette át az irányítást a Vico-csoport nagy része felett.

Drágán

A Milipol két évre kapott megbízást a 17 Zeiss típusú mobil, a négy darab – szintén Zeiss-féle – stabil és a hét darab Pro Patria mobil hőkamera javításával, karbantartásával. A szerződések értelmében az eseti javítási munkadíj

óránként bruttó 31 496 forint.

Az ORFK azt is elárulta, hogy tavaly nyár óta, vagyis kevesebb, mint egy esztendő alatt  már huszonegyszer kellett javítást kérniük, vagyis eddig már 600 ezer forintot csengettek ki a cégnek. A Fenyő-birodalom örököse azonban összességében ennél sokkal nagyobb összegű közpénzt kaszál.

Cége tavaly év eleje óta nagyjából 650 millió forintnyi megbízást kapott a rendőrségtől. Többek közt 3108 darab Gallet ütésálló sisakot szállítottak le bruttó 287 millió forintért, ezekhez való gázálarcot 126 millióért, 646 lövedékálló sisakot 73,5 millióért, négyezer könnygázgránátot 120 millióért, valamint könnygázspray-t 32 millióért. Ezek az összegek a piaci árnál

40-50%-al drágábbnak

számítanak.

Rosszat

A napilap úgy tudja, több határ menti hőkamera

nem működik,

és a jövőben nem is várható, hogy sikerül megjavítani őket. Megkérdezték az ORFK-t is, amely két berendezés meghibásodását ismerte el. Szerintük egyébként a mutyira zárt eljárásra „az érintett haditechnikai eszköz, illetve rendszer, szolgáltatás bonyolultsága” miatt volt szükség.

A Milipolnak egyébként már korábban is remek referenciái voltak az ORFK-nál. Egy 2014-ben kiírt tender nyerteseiként két-két nappali, illetve hőkamerát rendeltek tőlük Mohács környékére több mint 370 millió forintért. A projekt annyira jól sikerült, hogy a rendőrség a következő évben át is vehette az eszközöket. Apró szépséghiba volt csupán, hogy a berendezések lényegében

működésképtelenek voltak.

Hogy igazán szép, kerek magyaros legyen a történet, a Magyar Nemzet úgy értesült, a zsaruk azért bólintottak rá az elfuserált rendszer átvételére, mert ha új pályázatot írnak ki, akkor elbukták volna a beruházásra kapott uniós támogatást.

Az ORFK aztán bekeményített, és bevasalt mintegy 40 milliónyi kötbért a cégen – miközben további 650 milliós megrendelést kaptak. Ma Magyarországon ezek szerint

aligha van jobb üzlet, mint selejt árut szállítani a rendőrségnek.

Jól feküdtek a szociknál is

A történetet az teszi az elmúlt 25 év igazi orvosi lovává, hogy a Milipol neve 2010 előtt Combat Kft volt, és az MSZP-SZDSZ kormányok kedvence volt. A ködbe vesző régmúltban, Horn Gyula országlása idején a BM-nek és a Köztársasági Őrezrednek is hivatalos szállítói voltak.

Hende Csaba 2010 decemberében a HírTV-ben

a szoci korrupció egyik tipikus példájaként

említette. A hat évvel ezelőtti balliberális bukta után aztán a cég nevet változtatott, így sikerült elsiklaniuk a Nagy Elszámoltatás közismerten tűéles radar-rendszere alatt. 2014-től immáron Milipol néven sorra nyerik a különböző közbeszerzéseket - a mohácsi kamerákkal együtt az elmúlt két esztendőben összesen már több, mint egymilliárd forint értékben.