Ferenc pápa aggódik az egyre terjedő "demokrácia-szkepticizmus" miatt

Ferenc pápa aggódik az egyre terjedő "demokrácia-szkepticizmus" miatt

A Vatikán államfője szerint a katolikusoknak nem szabad megelégedniük a "magánhittel", hanem aktívan részt kell venniük a politikai életben is.

Ferenc pápa a számos országban terjedő "demokrácia-szkepticizmus" miatt aggodalmát fejezte ki a demokrácia helyzete miatt szerte a világon az olasz katolikusok 50. szociális hete alkalmából Triesztben tartott rendezvényen vasárnap elhangzott beszédében.

"A mai világban - mondjuk ki az igazat - a demokrácia nem örvend jó egészségnek. Ez érdekel és aggaszt is bennünket, mert az emberiség jóléte forog kockán"

- mutatott rá beszédében a pápa az MTI tudósítása szerint.

"A demokrácia szó nem egyszerűen a választások szinonimája. A demokrácia megköveteli olyan feltételek megteremtését is, hogy mindenki ki tudja fejezni a véleményét. A választók csökkenő száma viszont aggodalommal tölt el" - mondta Ferenc pápa.

A pápa felelős politikai szerepvállalásra szólította fel a katolikusokat. A katolikusoknak nem szabad megelégedniük a "magánhittel", hanem aktívan részt kell venniük a politikai életben is.

"Nem elégedhetünk meg a magánhittel. Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy legyen bátorságunk nyilvános vitákban javaslatokat tenni az igazságosság és a béke érdekében. Van mondanivalónk, de nem a kiváltságok védelmében. Egységes hangon kell javaslatokat tennünk egy olyan társadalomban, amely gyakran hangtalan, és amelyben túl sokaknak nincs hangjuk. Sokan vannak, túl sokan vannak, akiknek nincs hangjuk!" - fogalmazott Ferenc pápa.

"Mindenkinek egy közösségi projekt részének kell éreznie magát. Senki sem érezheti magát haszontalannak". A társadalmi valóságtól való távolságtartás mögött gyakran közöny húzódik meg. "A közömbösség a demokrácia rákfenéje" - figyelmeztetett.

Az elmúlt hetekben a pápa több olaszországi városba is ellátogatott, köztük Velencébe, Veronába és most Triesztbe. Ferenc - a Vatikán államfőjeként - június közepén részt vett a G7-ek dél-olaszországi csúcstalálkozóján.

A 87 éves pápa, aki rossz egészségi állapotban van, csaknem egy éve nem tett hosszabb külföldi utat. Idei első külföldi útja szeptemberben Délkelet-Ázsiába vezet, majd nem sokkal később Belgiumba és Luxemburgba látogat el - amint azt a Vatikán is megerősítette.

(Címlapkép: Ferenc pápa beszél a heti általános audienciáján érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2024. június 19-én. MTI/AP/Andrew Medichini)