Ferenc pápa együttműködésre szólítja fel a papokat

A bizottság pénteken ül össze először teljes létszámban.
 
A pápa levelében úgy fogalmazott: a bizottság fontos új módja annak, hogy ösztökélje az egyházat minden szükséges lépés megtételére, amely biztosítja gyermekek védelmét.
 
Semmiféle aggodalom nem lehet előbbre való, köztük a botrányok elkerülésének vágya sem, mivel egyáltalán nincs helye a papi pályán olyannak, aki kiskorúaknak árt. A családoknak tudniuk kell, hogy az egyház mindent megtesz gyermekeik védelmében - fogalmazott Ferenc pápa.  
 
A bizottság létrehozását még 2013 decemberében jelentette be a katolikus egyházfő. A testület tavaly decemberre állt össze és egészült ki 17 tagúra. Papokon kívül világiak is részt vesznek benne, nyolc tagja pedig nő. A bizottságban ketten is vannak olyanok, akiket gyerekként szexuálisan zaklattak, vagy bántalmaztak papok. Az egyik áldozat egy ír nő, Marie Collins, a másik egy brit férfi, Peter Saunders.
 
Collins a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, a bizottság tagjai kérték a pápát a püspököket együttműködésre utasító levél megírására, mivel többen közülük attól tartanak, hogy a főpapok akadályoznák a testület munkáját.