Püspöki kar: még nem végleges Ferenc pápa magyarországi programja

Püspöki kar: még nem végleges Ferenc pápa magyarországi programja

Ferenc pápa a tervek szerint találkozik Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel szeptemberi egynapos magyarországi látogatásán – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerdán az MTI-vel. Azt írták: Ferenc pápa várhatóan 2021. szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisére érkezik Magyarországra.

Ferenc pápa szeptemberben Magyarországra jön

Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-ei záró szentmiséjén - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn az MTI-vel. A bíboros elmondta: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséje, az úgynevezett statio orbis, a városért és a világért bemutatott szentmise a rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye.

„A szentmisét megelőzően a tervek szerint külön találkozni fog a magyar állam vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival és más magas rangú állami vezetőkkel” – áll a kommünikében.

A püspöki konferencia sajnálatosnak tartja, hogy a pápa még szervezés alatt lévő magyarországi programjáról „hamis információk és téves értelmezések” jelentek meg a magyar és a nemzetközi médiumokban.

Nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy a Szentatya bárkivel való találkozást kizárt volna a programjából

– tudatták a közleményben.

Több magyar sajtóorgánumban az jelent meg, hogy Ferenc pápa nem akar találkozni a magyar állami vezetőkkel, lengyel sajtóértesülések szerint ennek hátterében a magyar kormány menekültpolitikája áll.

Az értesülések nyomán a kormánypárti propaganda össztüzet zúdított a katolikus egyházfőre, véleményvezéreik keresztényellenesnek nevezték, illetve úgy fogalmaztak, ha nem találkozik az állami vezetőkkel, akkor „meg kell kérni, ne jöjjön ide”.

Ismét a pápát ekézték az álkeresztény fideszes megmondóemberek

Ferenc pápa „keresztényellenes magatartást tanúsít" - közölte Bencsik András teológus fideszes főszerkesztő a Fidesz-közeli Hír TV Sajtóklub című műsorában. Hozzátette, szerinte a katolikus egyházfő ezzel Magyarországot meg akarta alázni. Közölte, azért imádkozik, hogy „az eredeti pápa", XVI. Benedek világosítsa meg „ezt a különös pápatársat" arról, mi a kötelessége a katolikus világ vezetőjének.

Ferenc pápa március 8-án Irakból Rómába tartó repülőútján közölte újságírókkal, hogy Magyarországra látogat, és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisén, az úgynevezett statio orbison. A 2000-es jubileumi év után ez az első alkalom, hogy a regnáló pápa személyesen vesz részt a világtalálkozón. Utoljára Szent II. János Pál vett részt a római eucharisztikus kongresszuson.

(MTI nyomán)