Férfiak nyugdíjba vonulása 40 év munkaviszony után – a Jobbik támogatja a kampányt

Sneider Tamás, a Jobbik és a parlament alelnöke keddi sajtótájékoztatóján ezt egy rendkívül fontos kérdésnek nevezte, amely véleménye szerint a jelentős mértékben meghatározza majd a következő fél év belpolitikai történéseit. 
 
A nemzeti ellenzék országgyűlési képviselője először is a párt elismerését és gratulációját tolmácsolta Bodnár József irányába, aki magánemberként vitte sikerre a népszavazási kezdeményezést. Mint ismert, a Kúria döntését követően végre elindulhat az aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy körülbelül decemberre népszavazást írjanak ki a férfiak nyugdíjba vonulásáról,  egyszersmind visszaállítsák az esélyegyenlőséget férfiak és nők között.
 
Sneider Tamás emlékeztetett: a Jobbik 2014-es választási programjának is ez volt az egyik leghangsúlyosabb pontja, s azóta is folyamatosan szerepeltetik ezt a kérdéskört. Az utóbbira példaként felhozta, hogy tavasszal aláírás-gyűjtési kampányba kezdett a legerősebb ellenzéki párt, a négy feltett kérdés közül (a másik három az ingyenes internetes hozzáférésre, a magyar katonai semlegességre és a hazánkat nyomasztó bevándorlás visszaszorítására vonatkozott) a legfontosabbnak a férfiak számára a 40 év munkaviszonyt követő nyugdíjba vonulás lehetőségének a megteremtését nevezte a honatya.
 
Hozzáfűzte: a május 30-ával bezáruló akció során 200 ezren támogatták aláírásukkal (míg 50 ezren a világhálón keresztül) a jobbikos kezdeményezést.
 
Kitért arra is, hogy elmondja, miért is vált ez a Jobbik kiemelt programpontjává.
 
Sneider ezt néhány közismert előzményre vezette vissza: az MSZP kormányzása idején a nyugdíjkorhatárt 62-ről 65 évre emelte, míg a Fidesz a korai nyugdíjaztatás intézményét törölte el teljes mértékben. 
 
Ez a két kormányzati döntés komoly hatással bírt a kormányzati intézkedésre, elsősorban a 40 év fölötti férfiak számára vált egyértelművé, hogy bizony még éveket kell ráhúzni a korábban remélt nyugdíjkorhatárig – húzta alá.
 
A Jobbik alelnöke figyelmeztetett: a jelenlegi rendszerben a tűzoltók és a mentősök is azzal kénytelenek szembesülni, hogy még 65 éves korukban is 30 kilogrammos felszereléssel rohanhatnak fel a tizedik emeletre tüzet oltani, illetve embereket menteni. Ennek a létező problémának a megoldására komoly társadalmi igény jelentkezett, amit a XX. század pártjaival szemben a Jobbik érzékelt – fogalmazott a politikus.
 
Sneider Tamás (fotó: Béli Balázs - Alfahír)
 
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a legerősebb ellenzéki párt közvetlenül nem száll bele az aláírás-gyűjtési kampányba, csak abban a valószerűtlen esetben, ha a szakszervezetek elakadnának, azonban a politikus arra kéri a Jobbik tagságát, hogy magánemberként segítsék a szervezőket, hogy a 200 ezer aláírás összegyűljön.
 
Sneider Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, számára ugyan egyértelmű, hogy meglesz a megfelelő mennyiségű aláírás, és a népszavazáson az igenek nagyarányú győzelme várható, azonban a részvétel kapcsán már szkepticizmusának adott hangot. 
 
Ugyanis a Fidesz-kormány megváltoztatta az eddigi népszavazási gyakorlatot, és most legalább 4 millió állampolgárnak kell megjelennie az urnák előtt, amihez viszont majd országos kampányra lesz szükség, amiben viszont a Jobbik is minden segítséget megad majd. Hiszen másfél millió 40 év feletti férfiról és családjairól szól ez a referendum – húzta alá.
 
De vajon mennyibe kerülne ez a változás a magyar társadalom, költségvetés szempontjából?
 
Sneider Tamás szerint kevesebbe, mint azt az átlagember gondolná. 
 
Ennek egyik oka kifejezetten elszomorító, ugyanis jelenleg egy harminc éves magyar férfi – statisztikailag – meg sem éri a nyugdíjkorhatárt, ugyanis már csak 33 éve van hátra, ezzel Európában sereghajtóak vagyunk.
 
Sok 60 év feletti közmunkást is foglalkoztat a magyar állam, a bérükön is lehetne spórolni, illetve a nyugdíjba vonulást követően felszabaduló munkahelyek következtében akár csökkenteni lehetne azon fiatalok számát is, akik a munkanélküliség elől vándoroltak el az országból.