Fiatal fiúk robbantották fel magukat egy zsúfolt buszállomáson

A tájékoztatás szerint az egyik terrortámadást Potiskum város egyik zsúfolt buszállomásán hajtották végre. Biztonsági források szerint a merénylő utasként felszállt egy távolsági buszra, majd működésbe hozta a robbanószerkezetet. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább emelkedhet, a sebesültek közül ugyanis többen válságos állapotban vannak. A rendőrség korábban azt közölte, hogy egy lány volt a támadó, de ezt később helyesbítették.
 
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbak a hasonló támadások Potiskumban, a városban november óta legalább 55 ember vesztette életét terrorcselekményekben.
 
Néhány órával később a Potiskumtól 300 kilométerre fekvő, Észak-Nigéria legnagyobb településének számító Kano egyik buszpályaudvarán két 17-18 éves ifjú robbantotta fel magát. A merényletben legkevesebb tizenketten meghaltak, és többen megsebesültek.
 
Eddig egyetlen csoport sem vállalta magára a támadásokat, megfigyelők szerint azonban a Boko Haram állhat a merényletek hátterében.
 
Goodluck Jonathan nigériai elnök kedden elítélte a "könnyű célpontok" ellen elkövetett támadásokat, és azt jósolta, hogy a hadsereg hamarosan felülkerekedik a terrorszervezet jelentette fenyegetésen.
 
Az elnök emlékeztetett arra, hogy a nigériai katonák nemrég visszavettek két stratégiai fontosságú települést - Mongunót és Bagát - az iszlamistáktól. Továbbá a csádi hadsereg csapatai visszafoglalták a Boko Haramtól a kameruni-nigériai határ közelében fekvő Gamboru és Dikwa városokat.
 
A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.