Közmédia: ahol nem kell meglepődni, ha egy civil megszólaló a Miniszterelnökségen dolgozik

Közmédia: ahol nem kell meglepődni, ha egy civil megszólaló a Miniszterelnökségen dolgozik

A 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazásról emlékezett meg a közmédia tegnap, de mint mindig, az álnemzeti cukormázzal leöntött lelkesedés mögött valójában pontosan kimért választási propaganda húzódott meg.

Ismert, 2004-ben az akkori szocialista kormány ellenezte a határon túli magyarok kettős állampolgársági kezdeményezését, ami végül azért bukott el, mert a 8 048 739 szavazatra jogosult emberből csak 3 017 739 fő ment el szavazni, ráadásul érvényesen közülük is csak 1 521 271 szavazott igennel, míg 1 428 578 fő nemmel. Mivel a szűk győzelem az érdeklődés hiánya miatt nem érte el a 25 százalékos arányt, a népszavazás eredménytelen lett.

És bár – jegyezzük meg érdekességként – a 2002-es választásokon az akkori Fidesz-MDF 2.306.763 szavazatot kapott a második fordulóban, két és fél évvel később már csak 1 521 271 ember támogatta a kettős állampolgárság megadását, tehát az érdektelenség nem egyszerű „baloldali bűn” volt, hanem ugyancsak jelen volt a Fidesz táborában is.

Persze mindez már nem számít, hiszen 2010-ben az új Országgyűlésben a Fidesz többek között a Jobbik határozott támogatásával megszavazta a kettős állampolgárságról szóló törvényt.

Mindezek után a közmédia 2021. december 5-én, a 2022-es országgyűlési választásokra készülő Fidesz kézivezérelt pártsajtójaként a híradójában olyan anyagokat mutatott be, melyek szerint a nemzetáruló baloldal újra hatalomra akar kerülni, de ugye ezt nem szabad engedni. Az az apróság nyilván kimaradt a képletből, hogy nem baloldalról, hanem baloldali-jobboldali nemzeti összefogásról van szó, egy sor olyan szereplővel, akik jobboldalisága megkérdőjelezhetetlen.

A közmédia persze itt sem állt meg, hiszen az nem elég, hogy jobboldali embereket baloldalinak nevezzenek csak azért, mert nem léptek be a fideszmaffiába: idézték a Fidesz ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak (ez még mindig a közmédia!) egy videóját is, amiben egy fiatal lány kampányol az ellenzék ellen, rá pedig úgy hivatkoztak, hogy ő „Paizs Andrea, erdélyi születésű fiatal”. Az Azonnali mutatott rá arra, hogy ő egyébként Miniszterelnökségen dolgozik, szóval nagyjából annyira civil, mint amennyire Orbán Viktor jobboldali volt a Liberális Internacionálé alelnökeként.