Iránytű Intézet: Egyre idősebb a Fidesz szavazóbázisa

A kormánypártok egyre kevésbé népszerűek a fiatalok körében.

A Magyar Nemzet megbízásából készült kutatás szerint, a pártot választani tudók körében a Fidesz vezet 48 százalékos támogatottsággal. A Jobbikra 22 százalék voksolna, míg az MSZP-re csupán 11, az LMP-re 6 százalék, a DK-ra 5 százalék. A Momentum 4 százalékot érne el ebben a kategóriában, míg az MKKP 3-at. A többi párt 1 százalékon, vagy az alatt teljesített.

A biztos szavazók körében a fentiekhez hasonlóan alakul a sorrend.

A kutatás kitért a szavazótáborok korcsoport szerinti összetételére is, aminek eredményei azt mutatták, hogy már nem az LMP a legfiatalosabb párt. Arányaiban a legtöbb fiatal szavazója a Momentumnak és az MKKP-nek van. Míg az MSZP és a Demokratikus Koalíció szavazóbázisa az idősebb korosztályból kerül ki.

A Jobbik néppártosodási folyamata bevált a korcsoport tekintetében, hiszen szavazóinak korszerkezete közeledik a teljes népesség megoszlásához.

Ezzel szemben a Fidesz folyamatosan veszíti el a fiatalok támogatását. Az utóbbi mérések alkalmával a párt alulreprezentált a 30 éven aluliak körében. Májusban mindössze 11 százalékot értek el ebben a korcsoportban.