Fideszes bandaháború Hevesben, a helyiek ihatják meg a levét

Zárt ülésen szavazták meg, hogy a lakók a megye legtávolabbi városában található kórházhoz tartozzanak.

Az április 25-i rendkívüli testületi ülés előtt egy perccel kapták kezükbe a képviselők Sveiczer Sándor hevesi polgármester azon előterjesztését, mely szerint a település egészségügyi ellátását
 
a megye legtávolabbi városába, a hatvani Albert Schweitzer Kórházhoz csatolnák.
 
A polgármester szerint a Jobbik hangulatot gerjeszt, a Jobbik szerint ugyanakkor a polgármester nem ismeri a megszavaztatott döntést, a térségben pedig fideszes bandaháború van, amelynek most a hevesiek lehetnek az elszenvedői. 
 
- A meglepetés után a felháborodás uralkodott el a „nem bennfentes” képviselőkön – mondta el Kis Tamás, a Jobbik önkormányzati képviselője. Kis szerint egy ilyen horderejű előterjesztés sokkal komolyabb előkészületet igényelne.  Bár a zárt ülés elrendelésével dr. Nagy Péter jegyző sem értett egyet, mondván, ebben a témában a törvény nem teszi lehetővé azt, az ülést vezető polgármestert azonban nem érdekelte a jegyzői aggály: a testületi többség megszavazta a nyilvánosság kizárását. 

A Jobbik jogsértőnek tartja a téma tárgyalásának titkosítását

A nemzeti párt szerint az indokolatlan titkosítás következtében hevesiek és a környékbeli települések lakossága nem tájékozódhat az ügy valós részleteiről. A jobbikos képviselők az érthetetlen titkosításon felül megalapozatlan- , a Hevesen valamint a vonzáskörzetében élőket veszélyeztető döntésnek tartják az egészségügyi ellátás Hatvanhoz kötését. Ennek megfelelően a három jobbikos képviselő a változtatás ellen szavazott.
 
Portálunk kérdésére Kis elmondta, hogy számos nehézséget okoz, ha az átalakítást követően Eger helyett Hatvanba kell járniuk a betegeknek és a látogatóknak:
  • közel kétszeresére növekszik a kórházba jutás ideje és távolsága;
  • a látogatók Hatvanba jutása Egerhez képest sokkal bonyolultabb és költségesebb lesz;
  • a mentők és a betegszállítók üzemanyagköltségei jelentősen növekednek, idejük jelentős részét úton töltik majd, szükség esetén nehezebben lesznek elérhetők;
  • nincs garancia arra, hogy a hatvani kórház kapacitása elbírja a felduzzadt betegszámot. A kórházi ágyak száma nem ilyen terhelésre méretezett, meg fognak hosszabbodni a várólisták.

A cigánysátor után újra a hevesiekre bízná a döntés a Jobbik

Sveiczer Sándor polgármester - 18 nappal a testületi döntés után - sajtótájékoztatót tartott az egészségügyi átszervezésekről. Beszámolójában – helyi mendemondákra hivatkozva – a jelenlegi fenntartó, az egri Markhot Ferenc Kórház felelősségét hangsúlyozta, amely a polgármester szerint a hevesi Szakorvosi Rendelőintézet elsorvasztására készül. Állításait a megyei lapnak adott nyilatkozatában dr. Tóth Ildikó, az egri kórház főigazgatója cáfolta.
 
Az ügy súlya miatt a Jobbik úgy döntött, hogy helyi népszavazást kezdeményez – fogalmazott Sneider Tamás, a párt alelnöke, hozzátéve, hogy az ehhez szükséges dokumentumokat május 11-én átadták a város jegyzőjének.
 
Heves városában nem ez az első jobbikos népszavazási kezdeményezés. Korábban a roma kulturális központ, a köztudatban csak cigánysátorként emlegetett project megvalósítását sikerült megakadályozniuk a település polgárainak.   

A polgármester szerint pánikot kelt a Jobbik, a jobbikos képviselő szerint a polgármester azt sem tudja, hogy mit szavaztatott meg a testülettel

A polgármester a Jobbik lépését pánikkeltésnek nevezte, álláspontja szerint ugyanis a Fidesz által támogatott egészségügyi átszervezés után a város fekvőbeteg-ellátása továbbra is Egerben maradna.
 
- Célszerű lenne, ha a polgármester alaposan elolvasná azt a testületi döntést, amit a csapatával megszavazott! Ebben szó sincs arról, hogy csak a Szakorvosi Rendelőt adná át Heves a hatvani kórháznak! – folytatta Kis Tamás.
 
A vitát mi eldönteni nem tudjuk, ahhoz Sveiczer Sándor polgármesternek kellene nyilvánosságra hoznia a titkosított testületi ülés jegyzőkönyvét és/vagy hanganyagát. Sneider Tamás véleménye szerint belső bandaharc az átszervezés oka, a megye (Heves megye – a szerk.) fideszes országgyűlési képviselői rivalizálnak egymással, igyekeznek egymás fölé kerülni, így akarják hatalmukat megerősíteni, és ebben a lakosság vajmi keveset számít. A radikális párt szerint a háttérben meghúzódó,
 
a hatvani fideszesek körében kegyvesztetté vált Szabó Zsolt államtitkár újra meg akarja erősíteni pozícióját a városában.
 
Sneider álláspontja szerint – a polgármester reagálása ellenére – egy ilyen komoly témában nem csak a 11 képviselőnek kell (zárt ülésen) döntenie, hanem ki kell kérni a hevesiek véleményét. A Jobbiknak a politikus szerint nem a kórházakkal van problémája, hanem a fideszes egészségügyi politikával és a mérhetetlen korrupcióval.

Mi a cél?

Azt szeretnénk elérni, hogy a hevesieknek és a környékbelieknek megmaradjon a biztonságos egészségügyi ellátása, a Fidesz pedig politikai érdekből ne veszélyeztesse azt! Ezen felül a városvezetés a nyilvánosság bevonása mellett, haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket az egri kórház vezetésével, a felújított hevesi „SZTK” pályázatában rögzített vállalások pedig maradéktalanul teljesüljenek – fogalmazott Kis.