Fiktív számlák miatt tartottak házkutatást az egyik leggazdagabb magyar apjánál

Fiktív számlák miatt tartottak házkutatást az egyik leggazdagabb magyar apjánál

A gyanú szerint a Jellinek Dániel-féle Indotek Csoport érdekeltségébe tartozó Mall Management Kft. több mint 53 millió forintnyi fiktív számlát fogadott be egy másik társaságtól, amely 19 milliárd forint áfát tüntethetett el néhány év alatt.

2022. november 10-én reggel 6-kor házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ingatlanbizniszben utazó egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel édesapjának otthonában - számolt be a 24.hu.

A NAV költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsította meg a hetedik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel apját, a 72 éves férfit ki is hallgatták.

Jellinek édesapja 2021 októberéig vezette a Mall Management Kft.-t.

A portál értesülései szerint

a házkutatás az Indotek Csoport érdekeltségébe tartozó Mall Management Kft. könyvelési iratai miatt történt, mivel a cég gyanúsítottként érintett abban az ügyben, amely szerint több mint 53 millió forint fiktív számlát fogadott be egy másik társaságtól, ami része volt a BKV és a CBA volt informatikai vezetője, Fuzik Zsolt nevével összeforrt számlagyárnak.

A hatósági eljárásban a szintén az Indotekhez tartozó In-Management Kft. is érintett.

A gyanú szerint a másik társaság, amely része volt egy nagy számlagyárnak, 19 milliárd forint áfát tüntetett el néhány év alatt kiállított fiktív számlákkal.

Mint kiderült, Jellinek Dániel apja is gyanúsított lett a költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt. Az Indotek Csoport, amelynek vezérigazgatója és többségi tulajdonosa Jellinek Dániel, közben közölte, hogy a vizsgálat során észlelt anomáliákat belső vizsgálatuk eredményeként már hónapokkal a NAV beavatkozása előtt korrigálták.

A nyomozás során a hatóságok több olyan vállalatot is vizsgáltak, mint például a T-Systems Magyarország Zrt., a a Vodafone-t és a Digit felvásárló NER-kedvenc informatikai cég, a 4iG Nyrt., illetve az Antenna Hungária Zrt.

A 24.hu cikkében azt írja: a számlagyár-botrány számos céget és politikai szereplőt érint.

A számlagyár központi szerepét a Sys IT Services Kft. játszotta, amelynek gyanúsítottjai között volt Fuzik Zsolt is, aki korábban több kormányközeli cég informatikai vezetője volt.

A portál szerint az ügynek politikai vetületei is vannak, és több MSZP-s politikust is gyanúsítottak az ügyben, köztük a volt zuglói polgármestert és országgyűlési képviselőt. Megjegyzik, hogy a hatóságok Pintér Sándor belügyminiszterrel is kapcsolatba hozták az ügyet, mivel egy bizalmasa vált a BKV informatikai rendszerét működtető vállalat tulajdonosává.

(Címlapkép: Indotek Group)