Milliárdokkal támogatja a magyar állam a külföldi filmeket

Egyre többen forgatnak itt.

A Magyar Nemzeti Filmalap rekordforgalmat vár idén a hazai filmgyártásban, ez százmilliárd forint feletti összeget jelent. A Napi.hu összegyűjtötte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál regisztrált magyar és külföldi filmek tervezett költségvetését.

A The Alienist című filmsorozat volt a legdrágább produkció idén Magyarországon. A halál angyala című regényből készült alkotást az amerikai TNT tévécsatorna rendelte, a készítők bérmunkában forgatták az első évadot. A költségvetés 20,88 milliárd forint, az alkotók közvetett magyar állami támogatásként 5,22 milliárd forintot visszakapnak.

Jamie Foxx szereplésével készül az új Robin Hood, a magyarországi forgatások után 3,7 milliárd forintos támogatást igényelhettek. Az AMC rendelte meg a The Terror című thrillert, ez a sorozat 12,86 milliárdos költségvetéssel bír, 3,21 milliárdos magyar támogatással. A Jennifer Lawrence főszereplésével készülő Red Sparrow 2,82 milliárd forinthoz jutott az államtól.

Egy korábbi felmérés szerint az adó-visszatérítéssel az állam is jól jár, minden ezer forint támogatás 3240 forintot jelent a hazai GDP-nek, munkahelyeket teremt és másodlagos költéseket generál.

(fotó: Jennifer Lawrence Magyarországon, a Red Sparrow forgatása közben)

Mi ez a rendszer?

A magyar állam a filmgyártást közvetetten is támogatja. Adókedvezmény-rendszeren keresztül az elszámolható filmgyártási költségek 25 százalékáig támogatást nyújt magyar és itt forgatott külföldi produkcióknak.

 

A forrást a magyarországi vállalkozások befizetései biztosítják, amiért a cégek a támogatásra szánt összeget az adóalapjukból és az adójukból is levonhatják, adókedvezményként.

 

A vállalkozások közvetlenül is támogathatnak filmeket, de a Magyar Nemzeti Filmalap letéti számlájára is befizethetik az összeget, ezután megkapják az adókedvezmény igénybevételére jogosító támogatási igazolást.