A német külügyminiszter felszólította a kormányt, hogy támogassa Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

A német külügyminiszter felszólította a kormányt, hogy támogassa Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Annalena Baerbock: Ankara és Budapest is azt ígérte, hogy lehetővé teszi a két skandináv ország csatlakozását.

Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön felszólította Törökországot és Magyarországot, hogy nyissák meg az utat Svédország és Finnország NATO-csatlakozása előtt.

A német külügyminiszter emlékeztetett, a NATO madridi csúcstalálkozóján Ankara és Budapest is azt ígérte, hogy lehetővé teszi a két skandináv ország csatlakozását.

És most éppen ezt kellene tenni

- szögezte le Annalena Baerbock, miután találkozott Tobias Billströmmel, a svéd diplomácia vezetőjével Berlinben.

Baerbock jelezte: Németország az elsők között ratifikálta a csatlakozási kérelmeket, és másokat is folyamatosan erre bíztat.

A NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket. Az egész tömb biztonsága érdekében fontos, hogy a ratifikációra még az év vége előtt sor kerüljön

- hangsúlyozta a német külügyminiszter.

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt kedden találkozott Ulf Kristersson új svéd kormányfővel Ankarában, de tárgyalásukon nem sikerült áttörést elérni. November végén Stockholmban újra megbeszélést folytat egymással a svéd, a finn és a török fél. Törökország azzal vádolja Helsinkit és Stockholmot, hogy támogatja a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát. Ankara a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjaként és terrorszervezetként tekint az YPG-re. Erdogan egyik követelése, hogy Svédország és Finnország adja ki a területén tartózkodó állítólagos terroristákat.

Billström hangsúlyozta: Svédország "lelkiismeretesen dolgozik azon, hogy gyorsan és zökkenőmentesen csatlakozhasson a NATO-hoz". A külügyminiszter szerint Kristersson ankarai látogatása megmutatta, hogy "még nagyon nagy tere van a párbeszédnek", amelyet a legmagasabb szinten kell folytatni. Hozzátette: a közeljövőben maga is elutazik a török fővárosba.

(MTI)