Fizetős lesz az egész M0-s

Úgy tűnik, csak szájkaratét láthattunk egyes fideszes polgármesterek részéről, akik szavakban ellenezték az útdíjat, a Jobbik javaslatát ugyanis leszavazták.

A Jobbik a Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén kezdeményezte az M0-s elkerülő út díjmentes használatának visszaállítását, azonban azt a közgyűlési többség leszavazta. Beszédes, hogy az előterjesztés melletti jobbikos érvelést semmilyen ellenérv sem követte, egyszerűen lesöpörték a javaslatot - írja közleményében Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője.

"Kormányérdek vagy a budapestiek érdeke? Mit képvisel a közgyűlési többség? A keserű választ a kérdésre megkaptuk. Különösen szomorú ez akkor, amikor még a választók érdekeit komolyan szem előtt tartó kormánypárti politikusok is – például Hende Csaba – képesek voltak a kormányzati törekvésekkel szemben, a helyi választópolgárok érdekeinek védelmében eredményt elérni. Úgy tűnik, hogy a Fővárosi Közgyűlés többsége – köztük a korábban még hangosan tiltakozó polgármesterek – egyöntetűen a kormányérdeket helyezte a budapestiek érdeke elé"

- olvasható a közleményben.

Emlékezetes: az elmúlt időszakban több fideszes polgármester is ellenezte az útdíjat, a javaslatot azonban szerdán vita nélkül söpörték le.

Fizetős lesz az egész M0-s

Időközben az is kiderült, hogy a kormány néhány éven belül az egész M0-s körgyűrűt fizetőssé kívánja tenni. Erről Fónagy János, a Nemzeti Fejesztési Minisztérium politikai államtitkára nyilatkozott az ATV-ben.

Az érvelés is vicces: Fónagy szerint Magyarországon nincsenek elkerülőutak, az M0 egy gyorsforgalmi út, így teljesen rendben van, hogy fizetni kell érte.

Az M0-s fizetőssé tétele azért lett felemás, mert az uniós pénzből finanszírozott szakaszokat nem lehet fizetőssé tenni, de amint ez a kötelezettség 2-3 éven belül lejár, már ezeket a szakaszokat sem lehet ingyenesen használni.