FKF: a négy szakszervezeti vezető "nem végzett ténylegesen munkát" a társaságnál

Jogellenes volt a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-nél működő szakszervezet titkárának, valamint a három szakszervezeti koordinátornak a munkaviszonya, ezt szüntették meg egy "szigorúan jogi alapon" meghozott döntéssel - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján a társaság vezérigazgatója.
 
Csontos István jelezte: sem a társaság alapító okiratában, sem szervezeti és működési szabályzatában nem szerepel feladataik között "érdekképviseleti tevékenység ellátása", így eleve jogellenes volt, hogy a négy ember főállásban tevékenykedett e területen.
 
Hangsúlyozta: a vállalatnál a szakszervezet nem szűnt meg, a négy korábbi alkalmazott pedig továbbra is folytathatja érdekképviseleti tevékenységét. A 2012-ben érvénybe lépett munka törvénykönyve szigorú kereteket szab a szakszervezet működésének és a munkaviszonnyal kapcsolatos kereteknek - tette hozzá.

Durvul az FKF-botrány: több száz dolgozó tiltakozik az érdekvédők kirúgása ellen

Több százan írták alá hétfő estig azt a nyilatkozatot, amelyben a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) dolgozói követelik, hogy a vállalat vezetése vegye vissza a bérvita miatt pénteken elbocsátott négy szakszervezeti vezetőt - írta a Népszava és a Magyar Nemzet kedden.

Jogi szakvéleményükből idézve megjegyezte: a négy ember nem végzett ténylegesen munkát a társaság számára, az pedig "eléggé ellentétes" a jogszabállyal, hogy a vállalat által fizetett alkalmazott a munkáltatóval szemben hivatott képviselni a dolgozókat a tulajdonos vagy valamely hatóság előtt.
 
Csontos István hozzátette: álláspontjuk szerint semmis a négy munkaszerződés, a munkáltatónak pedig ilyen esetben kötelessége haladéktalanul és azonnali hatállyal megszüntetni azt.
 
Felvetette azt is: ha ők ilyen módon évi harmincmillió forinttal támogatják a szakszervezet működését, akkor az "innentől kezdve már nem tud független lenni", hiszen "mi akadályozza meg azt, hogy ezért a munkáltatónak esetleg kérései is legyenek".
    
Mint mondta, az is aggályokat vethet fel, hogy az összeget a szakszervezet közbeszerzés nélkül használhatta fel, olyan feladatokra is, amit maga a vállalat is elláthat, majd hosszan sorolta a médiában az ügy kapcsán megjelent téves megállapításokat.
    
Azokkal a sajtóközlésekkel kapcsolatban, hogy a bértárgyalások közben szüntették meg a négy ember szerződését, Csontos István úgy nyilatkozott: jelenleg nem zajlanak ilyen egyeztetések a cégnél; a szakszervezet ugyan jelezte tárgyalási szándékát, de nem konkretizálta igényét, így az érdemi tárgyalások nem kezdődhettek meg.

Brutális támadás a kukás-szakszervezet ellen

Az ellenzéki párt közleménye szerint az érdekképviselet elleni mostani „könyörtelen támadás" is fényesen bizonyítja, hogy a fideszes Munka törvénykönyve lerombolta a szakszervezeti jogosítványokat, és hazánkban mára nincs valós érdekképviseleti törvény. Hozzáteszik: ráadásul a bírói joggyakorlat is a munkáltatóknak kedvez, hiszen a vállalati érdek felülír mindent.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató arról beszélt: másodfokon a bíróság elutasította a sztrájkkérelmet, de számolnak újabb ilyen kezdeményezéssel. Tudomásul kell venni, hogy "egy közszolgáltatónál nem lehet csak simán sztrájkolni" - fogalmazott.
    
Mint mondta, rendszerüket a naponta átlagosan 2520 tonna szemétre optimalizálták, így "ha egy napig nem visszük el a szemetet, másnap nem fogjuk tudni utolérni magunkat".