Már kilenc áldozata van a floridai házomlásnak, de még sokan lehetnek a romok alatt

Már kilenc áldozata van a floridai házomlásnak, de még sokan lehetnek a romok alatt

Újabb holttesteket találtak a mentőcsapat tagjai a floridai Miami közelében lévő Surfside-ban a néhány nappal ezelőtt részben összeomlott tizenkét emeletes lakóház romjai alatt, az igazolt áldozatok száma ezzel kilencre nőtt - közölték a hatóságok vasárnap.

"Egy áldozat életét vesztette a kórházban, a helyszínen pedig nyolc holttestet találtunk eddig" - mondta Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye vezetője. Ezt megelőzően öt halottról lehetett tudni.

A helyszínen izraeli és mexikói mentési szakértők is együtt dolgoznak amerikai kollégáikkal, azonban több mint nyolcvan órával a szerencsétlenség után egyre halványabb az esély arra, hogy túlélőket találnak.

Két daruval takarítják el a romokat, de rendkívül óvatosnak kell lenni, ezért lassan haladnak. Surfside polgármestere az ABC amerikai televíziónak nyilatkozva előrelépésről számolt be, és a kutatási-mentési műveletben résztvevők munkáját méltatta.

"Nincs hiány forrásokban, a szerencsének vagyunk híján. Nagyobb szerencsére lenne szükségünk"

- mondta.

Több mint százötven embert eltűntként tartanak nyilván.

A helyszínről érkezett videófelvételeken látszik, hogy az épület nagy része romhalmazzá vált csütörtök hajnalban.

Az 1981-ben épített 136 lakásos társasház leomlott észak-keleti szárnyában mintegy 55 lakás semmisült meg a tűzoltóság szóvivője szerint. Egyelőre nem tudni, mi okozta a házomlást.

Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta a szükségállapot kihirdetését Florida államban, és utasította a szövetségi hatóságokat, hogy nyújtsanak segítséget az állami és helyi hatóságoknak a munkálatokban.