Sztrájkra készülnek a fogorvosok?

Elegük lett.

A közfinanszírozott praxisok orvosai ismét gyűjtik az aláírásokat, újra tiltakozó akcióra készülnek. Másfél évvel ezelőtt a körzetek harmada állt le három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek. Az orvosok megelégelték ugyanis azt, hogy korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket.

Pedig a fogorvosok ellátmánya töredéke annak, mint amennyit a háziorvosokra fordít az állam. Ráadásul a fogorvosoknak jóval többet kell költeniük a kezelésekhez szükséges eszközökre – állítják a tiltakozás szervezői. Gyorsan gyűlnek a támogatók, eddig ötszázan írták alá, hogy részt vennének a demonstrációban – mondta a lapnak Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség fogászati alelnöke. 

Mint mondta: január közepén levelet írtak az egészségügyi kormányzatnak, ahonnan azt a választ kapták, hogy "indokolt a két alapellátó szolgálat finanszírozása közti különbség fenntartása". Magyarul: a fogorvosi szolgálatok térítésköteles ellátásokat is nyújtanak, és ezzel kiegészül a közfinanszírozott bevételük.

"Ezzel a mi olvasatunkban azt üzenték, hogy a fogorvosok a versenypiacról szerzett jövedelmükkel támogassák meg a közellátást. Ez nonszensz. Szolgáltatására és nem a finanszírozására szerződtünk az állammal. A gyógyszertár is kínál teljes árú gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt, ugyanakkor a betegeknek járó támogatást nem a gyógyszertár profitjából rendezik, hanem az egészségbiztosító tételesen téríti"

- mondt  lapnak Nagy Ákos.

A fogorvos hozzátette: jól mutatja a helyzet abszurditását az, hogy a gyerek és iskolafogászatok is ugyanannyit, vagy olykor kevesebbet kapnak mint a felnőtt körzeti rendelők, pedig ott semmiféle térítésköteles ellátás nincs.

Nagy Ákos szerint a fogászati kasszából 30 milliárd forint hiányzik, s ha ezt a helyzetet a kormány nem rendezi, nincs más, mint fölmondani a közfinanszírozott ellátásra kötött szerződéseket. Arra a kérdésre, hogy mit remélnek az újabb tiltakozó akciótól, a fogorvos azt felelte: ha a demonstrációt megint csak látszatintézkedés követi, akkor beindulhat a felmondási hullám.

Emlékeztetett: már most is több mint 230 fogorvosi praxisból legalább fél éve hiányzik a szakorvos.

Ezért menekül innen mindenki: sok fogorvostól lenyúlta az önkormányzat a támogatást, amit a sztrájk miatt kaptak

A kormány a sztrájktól megriadva úgy döntött, minden alapellátást végző fogorvosnakhárommillió forint szabadon felhasználható támogatást küld.A Népszava viszont több fogorvos megszólaltatásával szerdai cikkében azt írja, sok olyan település van, köztük fideszesek is, ahol az önkormányzatok egyszerűen visszatartották a pénzt, és elkezdek fontoskodni, hogy majd ők eldöntik, mire fordítják.