Fogyatékos sportolókkal manipulál a Századvég

Rendezzünk paralimpiát? Persze, mondják az emberek. Jó, de akkor olimpiát is.

 
 
Esély és akarat - A parasport kitörési lehetőségei - ezzel a címmel szervezett konferenciát a Századvég Budapesten.
 
A kezdeményezés pozitív, még akkor is, ha a kormányközeli kutatóintézet konferenciájáról tudósító kormányközeli Origo beszámolója szerint elsősorban ilyen közhelyek hangzottak el, hogy "Minden eszközzel támogatnia kell a kormánynak azokat a kezdeményezéseket, amik a fogyatékkal élő emberek társadalmi integrációját segítik elő", vagy "a sport képes a teljes élet lehetőségét biztosítani a fogyatékos embereknek", Czibere "Oravecznóra" Károlytól, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkártól hallhatták a részt vevők a fenti mondatokat.
 
A politikus megjegyezte azt is, hogy 
 
"egyetlen közös társadalom van Magyarországon, így nincsen nem fogyatékos és fogyatékos társadalom. Egyre több lehetőséget kell adni az integrált sportolásra, mivel mi egy csapatban játszunk".
 
És a csattanó: György László, a Századvég munkatársa elmondta, hogy a paralimpiába való befektetés a szociális érzékenység és a városi infrastruktúra fejlesztése révén járulhat hozzá a gazdasági életminőség javulásához, az akadálymentesítés növeli a turisztikai bevételeket, márpedig Londonban a paralimpia idején a buszmegállók 67 százalékát akadálymentesítették.
 
A Századvég még felmérést is készített: az emberek 75%-a támogatja, hogy Budapest 2024-ben paralimpiát rendezzen.
 
Csakhogy a kérdés meglehetősen manipulatív: a jószándékú emberek természetesen igennel válaszolnak egy ilyen kérdésre, csakhogy a paralimpiát nem magában, hanem az olimpiával együtt kell megrendezni, a MOB erre is adta be a pályázatát februárban.
 
Az 2024-es olimpia megrendezése esetében viszont korántsem ilyenek az arányok: az emberek háromnegyede nem támogatja a legjutóbbi felmérés szerint, igaz, azt az MSZP-küzeli Publicus Intézet adta ki, a korábbi kutatások szerint 50-50% körüli a támogatók és az ellenzők aránya.
 
Ezzel nem azt mondjuk, hogy ne legyen itt olimpia, azt se, hogy legyen, a fogyatékkal élő sportolókkal manipulálni a közvéleményt viszont meglehetősen aljas húzás.