Földi pokol Bagdadban: jóval több halott, mint korábban gondolták

A korábban feltételezettnél sokkal több, mintegy 120 ember vesztette életét és 200-an sebesültek meg két, vasárnap hajnalban elkövetett pokolgépes merényletben Bagdadban.

Az egyik robbantás a belvárosi Karrada negyed egyik bevásárlóutcájában történt, a másik pedig az észak-bagdadi as-Saab síita negyed egyik piacán. Az első jelentésekben még 23, majd 82 halottról számoltak be. A nap folyamán azonban növekedett az áldozatok száma, ahogy a mentőalakulatok egyre több holttestet ástak ki a romok alól, illetve sokan belehaltak sérüléseikbe.
   
Karradában egy robbanóanyaggal megrakott teherautó repült levegőbe, aminek következtében 115 ember meghalt, legalább 200 megsebesült. Az öngyilkos merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentkezett.
   
Ez a támadás követelte idén a legtöbb emberéletet Irakban.
   
A helyszínre látogató Haider al-Abádi miniszterelnök jármű konvoját - közösségi médiára feltett videók szerint - a kerület felbőszült lakosai kövekkel, vizes palackokkal, üres vödrökkel és papucsokkal dobálták meg. Az emberek a kormány általuk hamisnak vélt biztonsági ígéretei miatt engedtek szabad utat haragjuknak, amiért a biztonsági erők nem képesek megvédeni a túlnyomó részben síiták és egy kicsiny keresztény közösség által lakott negyedüket a támadásoktól.
   
Egy másik videón hatalmas tűz volt látható Karrada fő utcáján. Legalább négy épület részben összedőlt, vagy súlyos károkat szenvedett, közöttük a negyed egyik bevásárlóközpontja, amely a támadás tulajdonképpeni célja lehetett.
   
A közösségi hálózatokban egy sor bejegyzés azzal vádolta az ország biztonsági erőit, hogy továbbra is használnak a bagdadi ellenőrzőpontokon olyan hamis berendezéseket, amelyek nem is mutatják ki a robbanóanyag jelenlétét. Egy bagdadi rendőr megerősítette, hogy az öt évvel korábban botrányt kiváltó készülékek még mindig használatban vannak. A berendezéseket Iraknak és más országoknak egy brit üzletember adta el, akit 2013-ban tíz év börtönre ítéltek az Egyesült Királyságban, amiért haszonszerzés miatt életeket veszélyeztetett.
   
A síita piac mellett egy robbanószerrel megrakott gépkocsival követtek el merényletet, amelyben öt ember meghalt, további 16 megsebesült.
   
A muzulmán böjti hónap még nem ért véget, ilyenkor a hívők csak éjszaka étkezhetnek, ezért Bagdad utcái napnyugta után telnek meg emberekkel.