Lejtős pályán a forint: már 380 fölé kúszott az euró

Lejtős pályán a forint: már 380 fölé kúszott az euró

Tovább gyengül a forint, már 380 felett jár az euró jegyzése, ami 0,6 százalékkal magasabb a tegnapi szinthez képest – számolt be szerda délelőtt a Portfolio.hu.

A várható hírrel összefüggésben reggel fél 9 körül azt írták, a kéthetes mélypont körüli – még 379,3 környékén mozgó – jegyzések oka most egyrészt a dollár erősödése, ami az euróövezethez kötődő gazdaságok devizáit is megviseli.

A közvetlen kiváltó hatás azonban a lap érvelése szerint az a gázpiaci fejlemény volt, hogy az oroszok leállították a szállítást Lengyelország és Bulgária felé. Hozzátették azt is, hogy inkább a geopolitikai fejlemények lehetnek a meghatározók, az orosz-ukrán háború hírei, illetve a küszöbön álló jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos esetleges új információk.

Felidézték, április első felében 380 feletti szintről 370-ig ugyan vissza tudott erősödni, de néhány nap alatt vissza is gyengült az árfolyam.

A gazdasági portál regionális összevetése szerint ismét a magyar fizetőeszköz tűnik a "leggyengébb láncszemnek", mivel a lengyel zloty 0,3, a cseh korona pedig 0,2 százalékos erősödést mutat.

Ismeretes, már a kedd délutáni-esti órákban is folytatta gyengülését a forint a főbb devizákkal szemben, dacára a jegybank Monetáris Tanácsa által meglépett, 5,40 százalékos alapkamat-emelésnek.

Az alapkamat-emelés ellenére is folytatódott a forint gyengülése

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. A jegybanki irányadó kamat piaci várakozásoknak megfelelő megemelése átmenetileg erősítette kissé a forintot - olvasható az MTI-n. Az euró jegyzése viszont délután hat órára 376,36 forintra emelkedett a kora reggeli 371,84 forintról, ami a forint 1,2 százalékos gyengülésének felel meg.