Gyengüléssel kezdte a forint a hétfő reggelt

Gyengüléssel kezdte a forint a hétfő reggelt

Mindhárom főbb devizával szemben gyengült a magyar fizetőeszköz a hét kezdésekor.

Gyengült kissé a forint hétfő reggel a főbb devizákkal szemben a péntek esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben - adta hírül az MTI.

Az eurót a péntek esti 405,04 forint után hétfő reggel hét órakor 406,00 forinton jegyezték, a dollár jegyzése 398,20 forintról 399,98 forintra ment fel, a svájci franké pedig 406,07 forintról 408,75 forintra emelkedett.

Hétfő reggeli jegyzésén a forint az egy héttel korábbi kezdéshez képest 1,5 százalékkal áll gyengébben az euróval, 4,3 százalékkal gyengébben a dollárral, valamint 2,3 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben. A hó eleji kezdésnél 2,4 százalékkal áll gyengébben a forint az euró, 5,8 százalékkal gyengébben a dollár és 3,36 százalékkal gyengébben a svájci frank ellenében.

417 forintos eurót produkált ma a kormány gazdaságpolitikája

Egy-másfél százalékot segített a forint árfolyamán az elért mélyponthoz képest az MNB szerdán délután tett jelzése az egyhetes betéti kamatok további emeléséről. A forint szerdán a kora reggeli árfolyamához képest csaknem 3 százalékos gyengülés után új árfolyammélypontot ért el a főbb devizákkal szemben.

Mint az jól ismert, a múlt hét folyamán sikerült a magyar fizetőeszköznek már a 420-as euróárfolyam alsó határát is kapargatnia; a forint drámai mélyrepülését követően döntött úgy a jegybank, hogy 9,75 százalékos kamattal hirdeti meg az egyhetes betétet. Később az MNB azt is bejelentette, hogy várhatóan július 12-én, kedden a még 7,75 százalékos alapkamaton is további emelést hajtanak majd végre.

Jövő héten ismét emel az alapkamaton a jegybank

Az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a monetáris tanács következő, július 12-i ülésén napirendre kerül - közölte a jegybank az MTI-vel azt követően, hogy a múlt hetihez képest 200 bázisponttal magasabb, 9,75 százalékos kamaton hirdette meg egyhetes betéti eszközét.