Ma elemében van a forint: 375 alá került az euró

Ma elemében van a forint: 375 alá került az euró

Hosszú ideje nem volt ilyen fényes napja a forintnak.

Hosszú ideje nem volt ilyen fényes napja a forintnak a devizapiacon. A magyar fizetőeszköz értéke a főbb devizákhoz képest csaknem egy éve nem állt ilyen jól, mint szerdán: a forint utoljára 2022 tavaszán volt ennyire erős az euróhoz mérten.

A forint euróhoz viszonyított árfolyama tartósan 375 alá került a mai nap során, a dollárhoz képest pedig a 350-es szint környékén mozgott a nemzeti deviza.

A Portfolio.hu ilyen szavakkal számolt be a rég nem látott erősödésről: „elképesztő nagyot ment ma a forint, ritka jó napja volt”. Kifejtették, ma késő délutánig hazánk fizetőeszköze 1,3 százalékot erősödött az euróval és 2,2 százalékot a dollárral szemben. Eközben az is erőt adott a forintnak, hogy a dollár közel 1 százalékot veszített értékéből az euróval szemben.

A gazdasági portál egyébként a forint relatív szárnyalásának mögöttes okairól azt írja, a mai erősödésben a nemzetközi hangulat javulása és az MNB tegnapi kamatdöntése is segíthetett. 

„A folyamatokba ezúttal nem rondított bele egy adatközlés sem, a német infláció az euró erősödését támogatta, a semmitmondó amerikai BMI-adatok nem hoztak piacmozgást” – magyarázták.

Ugyanakkor azt is megjegyezték, holnap kiderül, hogy a mai dollárgyengülés csak egy korrekció volt-e, vagy fordulat, ez pedig a forint árazását is eldöntheti.

Az MTI az írta, az euró jegyzése 373,34 forintra csökkent este hat órára a kora reggeli 378,08 forintról, a dollár jegyzése 349,87 forintra ment le 356,90 forintról, a svájci franké pedig 372,69-re 379,47 forintról. Szerda esti jegyzésén a forint az euróval szemben tavaly májusi, a dollárral szemben tavaly áprilisi, a svájci frankkal szemben pedig tavaly júniusi szintre tért vissza.