Matolcsy kormánykritikus beszéde után a forint gyengülő pályára lépett

Matolcsy kormánykritikus beszéde után a forint gyengülő pályára lépett

A jegybankelnök szerda reggeli, az Orbán-kormányt bíráló beszéde nem kímélte a forintot, így azt már stabilan 380 felett jegyzik az euróval szemben.

A jegybankelnök szerda reggeli kormánykritikus beszéde nem kímélte a forintot, így azt délelőtt már 380 felett jegyzik az euróval szemben. Matolcsy György ugyanis ma erősen bírálta az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját a parlamentben, szavai szerint több hibát elkövettek, s már 2021-ben „negatív gazdasági fordulatot hajtott végre a kormány”, ezzel utat tévesztettek, ami 2022-ben is folytatódott.

A forint árfolyama reggel 9 óra óta stabilan 380 körüli szinten áll az euróhoz képest, és 360 felett jár a dollárral szemben.

Ahhoz képest ez jelentős visszalépésnek tekinthető, hogy március legelején még relatíve elemében volt a magyar deviza: az euróhoz mérten akkor 375 alá került, a dollárhoz képest pedig még a 350-es szint környékén jegyezték a devizapiacon.

A friss, februári inflációs adatot is most közölte KSH, eszerint a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ez minimális mérséklődést jelent, mivel három tizeddel kevesebb, mint a januári, 25,7 százalékos adat.

A Portfolio.hu azt írja, az inflációs adatközlés nyomán megjelent jegybanki értékelés részletesebb adatai azt a képet erősítik, hogy a múlt havi áralakulás nem mutat intenzív inflációcsökkenést, több helyen még inkább gyorsult is a drágulás üteme. Ezért a gazdasági portál szerint az MNB óvatos lehet majd a márciusi kamatdöntő monetáristanács-ülésen, és kivárhat a kamatcsökkentés megindításával.