Demonstrációra készülnek a fóti gyermekváros egykori lakói

"Ki kell állnunk azokért, akik felneveltek minket. Ők a mi szüleink, nem hagyhatjuk, hogy utcára tegyék őket."

"Ki kell állnunk azokért, akik felneveltek minket. Ők a mi szüleink, nem hagyhatjuk, hogy utcára tegyék őket. Szeretnénk megvédeni azt a több mint száz gyereket is, akiknek szintén a fóti gyermekváros az otthonuk" - mondta a lapnak Julcsi, egykori növendék, miután bejelentette: békés tiltakozást szerveznek Fóton a gyermekváros - ahogy ők nevezik, a Gyeri - bezárása ellen.

A demonstrálók ugyancsak aggódnak az otthon 150 dolgozójának sorsa miatt. A napilap emlékeztet arra: Czibere Károly szociális államtitkár januárban jelentette be, hogy 2018 közepétől a gyermekváros, mai nevén Károlyi István Gyermekközpont, befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatást. Erre pedig azért van szükség, mert a kormány 2019-re szeretne megszüntetni minden "tömegszerű intézményt", szakítva azzal a hagyománnyal, hogy az állami gondozottak a város határában, nagy épületekben, a helyi település lakosságától, a társadalomtól távol külön kis társadalmat hozzanak létre.

Mészáros Lőrinc áll a háttérben?

A helyi fideszeseknek tulajdonított pletykák szerint a fóti gyermekváros 60 hektáros területe és az azon található kastély a Jobbik által Orbán Viktor strómanjaként emlegetett Mészáros Lőrinchez kerülhet a 2018-as választások után.

Mészáros Lőrinc kezébe kerül a fóti gyermekváros épülete is?

Czibere Károly államtitkár még január közepén jelentette be, hogy megszüntetik a Károlyi István Gyermekközpontot, ismertebb nevén a fóti gyermekvárost. Ez ellen szervez autós tüntetést az MSZP és az SOS Gyermekfalu Alapítvány. A kormány tervei szerint felújítják az épületet és kastélyként üzemeltetik tovább.Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kastélyként milyen funkciót fog betölteni, de Fóton az a pletyka járja, hogy Mészáros Lőrinc vásárolhatja meg a komplexumot.