Fóti gyermekotthon: titkolják, hova kerülnek a kipaterolt gyerekek

Fóti gyermekotthon: titkolják, hova kerülnek a kipaterolt gyerekek

Nagy értékű ingatlan + titkosítás tíz évre = NER

Nagy értékű ingatlan + titkosítás tíz évre = NER.

Tíz évre titkosították, hogy hová költöztetik az állami gondozott gyerekeket a fóti gyermekotthonból, ráadásul még az elhelyezésükről sem döntöttek - legalábbis ez derült ki Szél Bernadett kérdésére adott írásbeli válaszból.

“Az ellátottak konkrét elhelyezéséről még nem született végleges döntés.” - Ha ezt elhisszük nekik, akkor ez egy beismerés: előbb volt meg a döntés a bezárásról, mint hogy gondoskodtak volna a gyermekek megfelelő elhelyezéséről. Máshogy nem értelmezhető a Fidesz totálisan káoszos kommunikációja a fóti gyermekek ügyében."

- írja a Facebook oldalán a képviselő.

Mint ismert, a kormány még február végén döntött arról, hogy bezárja a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, az ott biztosított ellátásokat pedig "a jövőben más helyszíneken biztosítja a rászoruló gyermekek számára".

A rendkívül nagy értékű épület sorsa még bizonytalan, a korábbi hírek szerint az ingatlan akár Mészáros Lőrinchez kerülhet. 

A kormány szerint "a kommunizmus évtizedei alatt szinte száműzték a társadalomból az árvákat és a fogyatékos embereket, így a gyermekotthonokat, az intézményeket is sok esetben a települések szélén álló, leromlott kastélyokban, egykori kolostorokban alakították ki".

A "magyarázattal" csupán annyi a bökkenő, hogy a Károlyi Gyermekközpont nem az ’50-es évekből itt ragadt, árvák befogadását végző tömegintézmény: az értékes ingatlanok több intézménynek, szolgáltatásnak adnak helyet, a területen lévő épületek felett pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

A kastély környékén kisebb, néhol egészen új, uniós pénzekből felhúzott épületekben végzik mozgássérült gyerekek, valamint mentális problémákkal küzdő fiatalok gondozását, és működik egy szülő nélkül érkezett menekült gyerekeket gondozó részleg is.