Francia "árstop": ötezer termék árát befagyasztják a boltokban

Francia "árstop": ötezer termék árát befagyasztják a boltokban

A nagykereskedelmi élelmiszerárak csökkenését "azonnal és kötelezően" átvezetik az üzletek polcain kínált termékek áraira Franciaországban.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter bejelentette, hogy ötezer termék ára nem emelkedik és nem is csökken a közeljövőben az üzletekben, és hogy a gyártók és a szupermarketek közötti, általában az év végén kezdődő, 2024-re szóló ártárgyalásokat előrehozzák szeptemberre - adta hírül az MTI.

A francia kormány célja, hogy "2024 januárjától árcsökkentést érjen el"

- jelentette ki csütörtökön a tárcavezető a France 2 köztelevízióban a francia élelmiszerlánc szereplőivel szerdán és csütörtökön folytatott megbeszélések végén. Jelezte, hogy a nagykereskedelmi árak csökkenését "azonnal és kötelezően" átvezetik az üzletek polcain kínált termékek áraira, és hogy ezt a gazdasági tárca felügyelete alá tartozó Verseny-, Fogyasztóvédelmi és Csalás Elleni Főigazgatóság (DGCCRF) ellenőrzi majd.

Bruno Le Maire úgy vélte, hogy a gyártók "sokkal többet tehetnének" az árak emelkedése ellen, külön megemlítve az Unilever, a Nestlé és a Pepsi óriáscégeket. Ugyanakkor üdvözölte azokat a gyártókat, amelyek árcsökkentést jelentettek be, mint például a tésztaspecialista Barilla és az Avril olajipari óriás, amelynek elnöke, Arnaud Rousseau a közelmúltban vette át a legjelentősebb mezőgazdasági szakszervezet, az FNSEA vezetését.

Áprilisban Olivia Grégoire akkori kereskedelmi miniszter azt ígérte, hogy az új tanév kezdetére "látható árcsökkenés lesz a szupermarketek polcain", de a fogyasztók egyelőre ezt még nem tapasztalhatják.

A kormányzat azt remélte, hogy az árak a forgalmazók és az élelmiszergyártók közötti újratárgyalások eredményeként csökkennek. A tárgyalásokat általában december és március 1. között rendezik, ekkor dőlnek el a szupermarketekben az év hátralévő részében értékesített termékek nagy többségének értékesítési feltételei.

Idén azonban nyár elején a kormány ismét tárgyalóasztalhoz ültette az élelmiszeripari szereplőket.

A francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adatai szerint augusztusban 4,8 százalékkal nőtt az infláció éves szinten, ami egyértelmű emelkedést jelent júliushoz képest, amikor a fogyasztói árindex 4,3 százalék volt. Az INSEE szerint az infláció gyorsulása - április óta először - az energiaárak emelkedésével magyarázható, a villamos energia szabályozott tarifája ugyanis 10 százalékot emelkedett augusztus 1-jén.

(Címlapkép: Unsplash)