Vonalas kommunistából először liberális, majd az MCC brüsszeli irodájának vezetője lett

Vonalas kommunistából először liberális, majd az MCC brüsszeli irodájának vezetője lett

Nem akárkit kért fel Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója a Matthias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodája vezetőjének: Frank Füredi a szélsőbalról indult, és bár a politikai paletta jelentős részét bejátszotta, a leghosszabb ideig a kommunista eszméket képviselt

- írja a 24.hu.

Miután 1973-ban kizárták a brit Nemzetközi Szocialisták nevű formációból, amelyhez még 1970-ben csatlakozott, néhány társával létrehozta a Forradalmi Kommunista Csoportot. Ezután 1978-ban megalapították a Forradalmi Kommunista Pártot; a szovjet szocialista forradalom két vezéralakját, Lenint és Trockijt tekintették példaképüknek. Füredi kulcsszereplője volt a pártnak, nemcsak a vezetője, hanem a fő ideológusa is, aki mozgalmi nevén, Frank Richardsként publikálta osztályharcos cikkeit, tanulmányait. Például hitet tett a kontrollálatlan migráció, az ingyenes abortusz és a homoszexuálisok jogai mellett. Az 1947-ben született Frank Füredi szüleivel 1956 után az Egysült Államokbaban telepedett le és meglehetősen sokára, csak ötvenéves kora környékén szakított a kommunizmussal, 2007-ben a Magyar Narancsnak nyilatkozva úgy fogalmazott: rádöbbent, hogy sokkal fontosabbak a liberális eszmék. Füredi felesége, Ann Füredi pedig abortuszklinikát vezetett, és ma is védi a terhesség-megszakításhoz való jogot. Pártja az első öbölháborúban kiállt Szaddám Husszein iraki diktátor, a délszláv háború során pedig Szlobodan Milosevics szerb elnök mellett.

A Magyar Narancsnak 2007-ben adott interjúban Füredi beszélt arról is, hogyan lett kommunista annak ellenére, hogy a családja 1956-ban az Egyesült Államokba menekült. Kitért az akkori - a Gyurcsány-kormány idején tapasztalható - magyar belpolitikai viszonyokra is.

Úgy fogalmazott: „Az még innen, a távolból is látszik, hogy Magyarországon a Fidesz és a szocialisták között nincs nagy különbség.”

A lap megkereste Füredi kinevezésével kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatóját, Orbán Balázst, az MCC kuratóriumának vezetőjét, aki szerint megkérdőjelezhetetlen Füredi alkalmassága.