Elvették a kínai Fudan Egyetemet Fürjes Balázstól

Elvették a kínai Fudan Egyetemet Fürjes Balázstól

Egy késő, péntek esti kormányhatározat szerint kivették Fürjes Balázs hatásköréből a kínai Fudan Egyetemet, illetve a budapesti Diákváros projekt koordinálását. Ez a hatáskör hétfőtől Palkovics Lászlóhoz, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjéhez kerül.

Mint ismert, az eredetileg magyar diákvárosnak tervezett helyen kapna helyet a kínai Fudan Egyetem budapesti campusa. Az intézményt a világ legnagyobb építőipari cégével, a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalattal (CSCEC) építtetné meg Magyarország, a beruházási ajánlatuk szerint 338 milliárd forintba kerülne, azaz 650 ezer forintos négyzetméteráron vállalnák összesen 520 ezer négyzetméter megépítését. A magyar állam az egész beruhásra még egy 450 milliárd forintos kínai hitelt is felvenne, valamint a kampusz építéséhez az ingatlanokat is biztosítaná. 

Budapesti kínai egyetem - Kik tárgyalják az együttműködést s történt-e nemzetbiztonsági átvilágítás?

A Nemzetbiztonsági Bizottság keddi ülésén többek között az ellenzéki képviselők kezdeményezésére szó volt Magyarország és a Fudan Egyetem között köttetett megállapodásról, illetve arról a kínai egyetemről, amelyet Orbán Viktor és a kínai kommunista párt megegyezése alapján úgy látszik, meg fognak építeni Budapesten, ismertette Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Parlament Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke az ülést követően Facebook-oldalán.

A kormány pénteki kormányrendeletében azt erősítette meg, hogy fenntartja szándékát a Budapest Diákváros megvalósítására, valamint "egyetért azzal, hogy a Budapest Diákváros mellett a Fudan Hungary Egyetem budapesti oktatási-kutatási és adminisztratív infrastruktúrája is létrejöjjön."

A kormányrendelettel Palkovics Lászlót a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztossá nevezték ki.