Mozgalomként küzd tovább a Diákparlament

Mozgalomként küzd tovább a Diákparlament

Úgy látják, a hatalom nem vevő a konstruktív javaslatukra, ezért a jövőben más eszközökkel küzdenek a diákok jogaiért. 

A szervezet vasárnapi közleményében emlékeztet: a 2014-es alakulásuk óta "gondosan kidolgozott oktatási javaslatcsomagokat" tettek le az oktatási kabinet asztalára. Hozzáteszik: sikerült több fontos részeredményt is elérniük, mint például 2017-ben a kronológiát tartalmazó történelem atlasz érettségin való használatának engedélyezése, az első sikeres nyelvvizsga árának állami visszatérítése,  vagy éppen a felvételihez kötelező nyelvvizsga feltételének friss elhalasztása.

"Azonban azzal szembesültünk az elmúlt években, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében egyre kisebb a fogadókészség a konstruktív szakmai javaslatokra: hiába dolgozunk tehát ezeken tanéveken keresztül, erőből átviszi a kormány az oktatáson azokat a változtatásokat, amelyek a saját hatalmi érdekeit szolgálják. "

 -írják. 

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy "jelentős nyomásgyakorlásra van szükség" ahhoz, hogy a kormány egy szakmai javaslatot hajlandó legyen megfogadni.

Éppen ezért a Független Diákparlament úgy határozott, hogy mostantól mozgalmi keretek között dolgozik tovább. Az eddigi parlamentáris képviseleti modell helyett egy mozgalmi jellegű részvételi működési formára váltanak, s több nyomásgyakorló akció segítségével mostantól az elmúlt 5 évben megalkotott komplex oktatási programjuk egyes elemeinek megvalósításáért küzdenek.

A mozgalmi működéstől azt várják, hogy "kevésbé bürokratikus keretek között, gyorsabb reakcióidővel és nagyobb hatékonysággal tudunk majd megmozdulásokat szervezni, diákjogi segítséget nyújtani, visszaéléseket feltárni, valamint egyéni diákkezdeményezéseket felkarolni".

Ennek érdekében jelentősen növelni szeretnék taglétszámukat is, hogy "összetartó helyi diákközösségekre támaszkodva erős alapszervezeteket" hozzanak létre, amelyek segítségével "településről településre vonjuk be a diákokat az oktatás modernizálásáért folytatott szerveződésbe".

A szervezethez ezen a linken csatlakozhatnak középiskolás és egyetemista diákok.