Független vizsgálatot követelnek az amerikaiak háborús bűncselekménye után

"Csakis egy független, nemzetközi testület által elvégzett, teljes körű vizsgálattal lehet helyreállítani a szervezet hitét abban, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a háborús törvények betartása iránt, amelyek a legszigorúbban tiltják a kórházak elleni támadásokat"

- közölte a petíció átadása alkalmából Jason Cone, a szervezet amerikai irodájának igazgatója. Cone nem tartja elfogadhatónak, hogy - mint fogalmazott - kizárólag a támadás elkövetői vizsgálódjanak az ügyben.

Az MSF azt akarja elérni, hogy az ügyet vizsgálja ki az 1991-ben alapított Nemzetközi Humanitárius Tényfeltáró Bizottság (IHFFC), amely a háborús humanitárius jog betartása felett hivatott őrködni. Joanne Liu, a szervezet elnöke ilyen értelmű kéréssel fordult a bombázás után négy nappal Barack Obama amerikai elnökhöz, de mindeddig nem kapott választ. Az MSF ezért újfent ezt kéri Washingtontól (a berni székhelyű IHFFC csak az érintett országok beleegyezésével kezdhet vizsgálatot háborús jogsértések ügyében).

Az amerikai hadsereg egyik harci helikoptere október 3-án mért légicsapást az észak-afganisztáni Kunduzban az MSF által működtetett kórházra, a támadásban harmincan életüket vesztették. A Pentagon belső vizsgálata kiderítette, hogy több emberi és műszaki hiba együtt vezetett a tragédiához.

A The New York Times című amerikai napilap által megkérdezett katonai források szerint az Egyesült Államok különleges erőinek harci helikoptere eredetileg néhány olyan létesítményre akart csapást mérni, amelyről úgy vélte, hogy a szélsőséges tálibok kunduzi műveleti központján belül található. A helikopter személyzete azonban nem tudta lokalizálni ezeket a létesítményeket a megadott koordináták alapján, s ehelyett arra a helyszíni leírásra támaszkodott, amelyet az afgán hadsereg és az amerikai különleges erők szolgáltattak neki. Ennek eredményeképp tévedésből az MSF kórházát támadta meg.

A légicsapás a Kunduz feletti ellenőrzés visszaszerzésére irányuló hadművelet része volt. Az amerikai harci gépek légi támogatást nyújtottak az afgán hadseregnek.

Barack Obama amerikai elnök a történtek után bocsánatot kért az MSF-től, amelynek tucatnyi munkatársa is meghalt a támadásban. Az MSF háborús bűncselekménynek tartja a történteket.