Függetlenné válhat a KSH

A javaslat az uniós jogharmonizációs kötelezettségből fakadóan a statisztikai hivatalt kiemeli a kormányzati fennhatóság alól, és autonóm intézményként határozza meg - írja a napilap a kormany.hu-n közzétett tervezetet ismertetve.
    
Az autonóm szerv jogállása biztosítja a KSH számára azt a szakmai és intézményi függetlenséget, melyet az európai uniós jogszabály előír, illetve lehetővé teszi, hogy a KSH hatékonyan tudja ellátni koordinációs tevékenységét a Hivatalos Statisztikai Szolgálaton belül - idézi a lap a javaslat indokolását.
    
Mint a cikkben kiemelik, a törvény rögzíti azt is, hogy a KSH elnöke feladatainak ellátása során nem utasítható. A szervezet szakmai függetlenségének másik biztosítéka a költségvetési önállóság, amelyhez kapcsolódóan a KSH elnökének bővül a hatásköre.
 
Mint ismert, az utóbbi időben a KSH-t gyakran érte kritika. Ilyen eset volt, amikor a hivatal 2015-ben bejelentette, hogy a 2014. évi létminimumértékek bemutatása volt az utolsó ilyen számítás, jövőre ilyen már nem lesz, mondván "ez már elavult". Magyarul megszüntették a szegénység kutatását - nyilvánvalóan politikai nyomásra.

„A fideszes újbeszél nem megoldás a magyar családok katasztrofális helyzetére"

A KSH múlt hét szerdán jelentette be, hogy a 2014. évi létminimumértékek bemutatása volt az utolsó ilyen számítás, és azt - vélhetően politikai okok miatt - megszüntetik. Elmondásuk szerint a módszer felett „eljárt az idő" és az Európai Unióban sehol nem mérnek ilyen adatot - közölte az Alfahírrel Sneider Tamás.