Fülöp Erik, a fideszes jelölt kihívója: "életem legfontosabb feladata lesz!"

A választás után egy új kormány színeiben, immár képviselőként tenne kettőzött erővel a térségért.

- A kireszavazzunk.hu oldal adatai szerint a körzetben messze ön a legesélyesebb ellenzéki jelölt, de több más kutató szerint is fej-fej mellett áll a fideszes Vinnai Győzővel. Négy évvel ezelőtt a Fidesz 43%-ot ért el a körzetben, ám míg a Jobbik akkori jelöltjre 27, a baloldali összefogásra 22% szavazott, így a kormánypárt jelöltje lett a győztes. Mi dönthet most?

- Ebben a térségben egyértelműen, napi, de mostanra már percenkénti szinten érezhető a kormányváltó hangulat mindenhol. Nem csupán a helyi médiumokban és a közbeszédben. Akármerre járok, bármerre fordulnak meg ismerőseim, mindenhol arról beszél az emberek érezhetően döntő többsége, hogy le kell váltani a kormányt, mert nyugalmat szeretnének végre az emberek, ami a Fidesz-KDNP-vel elképzelhetetlen.

Ahogy tapasztalom, megyénkben nem kérdéses, hogy mindenki, aki változást szeretne, nem szimplán az elégedetlenségét érzi, hanem pontosan tisztában van azzal is, hogy csak nekem van esélyem legyőzni Vinnai Győzőt.

Aki itt él és jár-kel napi szinten a szűkebb környezetében, azt nem lepi meg, hogy a mérések is ezt támasztják alá.

- Az egyetem elvégzése után a közigazgatásban dolgozott évekig, majd nyolc évig vezette Tiszavasvárit. Milyen volt az együttműködés a kormánnyal és a kormányzati hivatalokkal 2010 óta?

- Együttműködésnek semmi szín alatt nem nevezném. Durvábban fogalmazva: Tiszavasvárinak, mint ellenzéki vezetésű településnek az állami vezetés és képviselői ott tettek keresztbe, ahol csak tudtak. Nemcsak ellenzéki települések vezetői, hanem független, sőt akár a kormánypárt által támogatott kistelepülési vezetők is arról panaszkodnak, hogy a Fidesz-KDNP egyszerűen elfelejtette őket, és az ott lakókat. Számos kistelepülésen már most sem működhet önálló hivatal, ami megnehezíti a településen történő ügyintézést. Az erőszakos centralizációnak köszönhetően felálltak a járási hivatalok és a tankerületek, amelyeket a központból irányítanak, így sokszor nem látják az adott település, intézmény problémáit. A legmegdöbbentőbb viszont számomra az volt, hogy a kormány, a kormányhivatal, de még a nyíltan kormánypárti járási hivatal vezetője is ahol tudott keresztbe tett nekem ellenzéki hovatartozásom miatt, még akkor is, ha ezzel a tiszavasváriakat büntették.

Nem viccelek: az itteni fideszes kormányhivatalnokok adott esetben még egy takarítónőn vagy egy mozgássérült pályakezdő fiún is képesek voltak politikai bosszút állni csak azért, mert tudták, hogy velünk szimpatizálnak.

Elképesztő állapotok uralkodtak itt az elmúlt nyolc évben, amelyet például Budapestről vagy a nyugati országrészből még csak elképzelni sem lehet.

- A felmérések szerint a választókerületben élők fő problémaként a kevés munkalehetőséget, az egészségügy helyzetét és a járdák, valamint utak állapotát jelölték meg, de sokan panaszkodtak a közbiztonságra is. Milyen eredményeket ért el ezen a téren a kormányzat? Polgármesterként milyen mozgástere volt, hogy javítson a helyzeten?

- Kezdjük a végéről. Polgármesterként a térségi problémák megoldására nemhogy mozgásterem nem volt, hanem gyakorlatilag soha semmi választ nem kaptam az állami szervektől, amikor olyan kéréssel fordultam feléjük, ami egyszersmind tiszavasvári probléma, feladat, vagy közügy volt, de a térséget is érintette. Csak egy példa a sok közül, de szemléletes, hogy többször is sürgettem a megfelelő megyei és állami hivatalokat, találjunk végre megoldást a Tiszavasváriban, a nagyon nagy átmenő forgalommal bíró nyíregyházi úton található vasúti átkelő biztonságossá tételére, mert rengeteg haláleset történik. Érdemi válaszra sem méltattak. A riasztó mértékű munkanélküliséget helyben jelentős munkahelyteremtő beruházásokkal enyhíteni tudtuk, de térségünkben a mélyponton vagyunk e téren. Az egészségügyi fejlesztések terén is mostohagyerekként bánt a kormányzat Észak-kelet Magyarországgal, de igaz ez az útfejlesztésekre is. Képviselőként például kiemelt célomul tűztem ki egy állandó Tisza-híd kiharcolását, ugyanis vonzáskörzetünkben nincs ilyen, tavasszal és nyáron csak egy pontonhídon lehet átkelni a folyón Miskolc és Borsod megye felé. Az állandó híd megépítése több tízezer ember munkába járását, mindennapi életét könnyíteni meg a tömegközlekedésről és a kereskedelmi áruforgalomról nem is beszélve, de a turizmusra is pozitív hatásssal lenne.

- Az ország egyik legszegényebb térségében indul, ahol sok uniós forrást használhatott fel a kormány felzárkóztatásra. Mi lett ezeknek a pénzeknek a sorsa? Vannak látható eredmények?

- Az itteni emberek számára egyértelmű, hogy  alapvetően helytelen az uniós pályázati források elosztása, hiszen azok nagyrészt nem a munkahelyteremtéseket, a kis- és középvállalkozásainkat, az oktatás vagy egészségügy fejlesztését célozták meg, hanem felesleges látványberuházásokra folynak el, melyek jórészét lenyúlták a fideszes kiskirályok.

A cigányság integrációjára közel 200 milliárdot költöttek a kormányok, melyeknek semmi látszata nincs, sőt a cigányság még nagyobb nyomorban él, miközben egyes cigányvezetők milliárdokat tettek zsebre. Ennek ékes bizonyítéka a napokban a médiához eljutott hangfelvétel, melyben Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat vezetője próbált megvesztegetni egy vállalkozót, hogy a tisztára mosott pénzből a fideszes ellenfelem, Vinnai Győző kampányát segítse.

Az ORÖ kasszájából kicsalt pénzzel vásárolna szavazatokat a Fidesznek a szervezet elnöke?

Balogh János egy ibrányi rendezvényszervezőt, Tóth Zoltánt akart rávenni arra, hogy "papírozzon le" neki a valóságban soha meg nem rendezett kampányeseményeket, az erre kapott pénz nagy részét pedig juttassa vissza neki. A vállalkozó azonban nem állt kötélnek, a rögzített telefonbeszélgetést pedig eljuttatta a Magyar Nemzetnek.

-Ha sikerül győzni, a polgármesteri széket parlamenti mandátumra váltja. Mik lennének a fő célkitűzései országgyűlési képviselőként?

- A mikro-kis- és középvállalkozások erősítésével új munkahelyek teremtésére lenne lehetőségünk. Fontos hogy a térség mezőgazdaságát,feldolgozó iparát támogassuk, hiszen Szabolcs megye az ország éléskamrája lehetne újra. Másrészről olyan gyönyörű turisztikai adottságokkal rendelkezünk, melyeket vétek kihasználatlanul hagyni.  A Jobbik kormányra kerülése esetén szívügyem, az oktatás színvonalassá tétele helyben még nagyobb hangsúlyt kell kapjon. Gondolok itt az iskolai fejlesztésekre (ha Magyarország fényévekre le van maradva a digitális oktatás világától, akkor térségünk e téren nem is mérhető), melyeknek itt még hangsúlyosabban kell majd megjelenniük. Nem beszélve a hátrányos helyzetű gyerekekről, akik hendikeppel indulnak és látványosan lemaradnak, nekik speciális oktatást kell biztosítani.

Ez térségünkben azonnali beavatkozást, tűzoltómunkát igényel az új kormánytól.

A legkritikusabb pont pedig az elvándorlás. A népességszám rohamosan csökken. Ez ellen tennünk kell. Ezzel szorosan összefügg, mondhatni kiváltója az elvándorlásnak a munkanélküliség illetve az elszegényedés. A kormány statisztikákban szépen mutat, hogy csökkent a munkanélküliség, arról viszont rendszerint elfelejtenek nyilatkozni, hogy ezeknek a munkavállalóknak a nagy része közmunkát végez, vagy külföldre kényszerült. Ez Szabolcsban hatványozottan igaz. Az új kormánynak erre a térségre kiemelten kell figyelnie és Isten engem úgy segéljen, képviselői munkám a leendő új kormányban életem legfontosabb szolgálata és feladata lesz!