Fülöp herceg visszavonul

95 évesen már elég.

A brit sajtót lázban tartotta, hogy miért hívta össze a királynő szerda estére az összes rezidenciájának alkalmazottait. A válságtanácskozás hátterében sokan azt vélték, hogy Erzsébet vagy Fülöp romló egészségi állapotáról tesznek majd bejelentést.

A Buckingham Palota tájékoztatása szerint azonban a 96. életévét töltő Fülöp herceg szeptembertől nem vesz részt hivatalos eseményeken és visszavonul a közszerepléstől.

A 780 szervezetnek a munkáját, amelynek elnöke vagy tagja továbbra is segíteni fogja.

A karácsonyi és újévi rendezvényeken sem jelent meg közösen a királyi házaspár betegség miatt. Egészségügyi állapotuk súlyosságáról azonban a protokoll és a  törvényerejű szokásjog miatt nem közölt sokat az udvar.

Az elmúlt években II. Erzsébet is csökkentette munkatempóját és folyamatosan adja át jogköreit Vilmosnak és Katalin hercegnőnek. Az udvar nemrégiben jelentette be, hogy megválik 25 jótékonysági, közéleti, társadalmi és sportszervezet fővédnöki tisztségétől.

Fülöp herceg rekorder a királyi család történetében több szempontból is. Ő az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje "szolgáló" uralkodói hitves. Már 65 éve számít uralkodói házastársnak, mivel Erzsébet 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.  A királynő és Fülöp herceg az idén ünnepli 70. házassági évfordulóját, ami szintén példa nélküli évforduló lesz a monarchia történetében.