Fura törvénnyel szívatják a rendvédelmiseket

Álságos és tarthatatlan szigorításokról beszélnek a szakszervezeti vezetők.

Ha elfogadják a törvénymódosítást, akkor a továbbiakban készpénz és bankkártya sem lehet a szolgálatos rendőröknél, a rendvédelmi dolgozóknak a Facebookon titkolniuk kell munkájukat, egyenruhás képet sem tölthetnek fel magukról, a külföldi nyaraláshoz pedig engedélyt kell kérniük. Civil szervezetbe is csak engedéllyel léphetnek be. Mindez csak néhány kitétel abból a törvénymódosító javaslatból, melyet elfogadhat az Országgyűlés.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendészeti és Közszolgálati Dolgozók szakszervezetének főtitkára az Origónak azt mondta, ez olyan, mintha a múltban élnénk, utoljára 1996 előtt kellett engedélyt kérni a külföldi utazáshoz, leszámítva persze a nemzetbiztonság munkatársait.

Kritizálja a javaslatot Antalfi Zsolt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke is, aki szerint a közösségi média használatára vonatkozó szabályozás is értelmetlen, ma már mindenkinek van okostelefonja, ismerőseik is lefotózhatják őket, ráadásul a tévében sem takarják ki az arcukat.

Bár a rendvédelmisek fizetésemelést kapnak, a szakszervezetek ezzel sem elégedettek. Antalfi Zsolt a tűzoltók nevében üdvözölte a béremelést, bár ez szerinte reálértéken csak 5 százalékos pluszt jelent – utoljára 2008-ban nőttek a rendvédelmi fizetések, azóta pedig volt infláció is. Antalfi szerint ráadásul több pótlékot megvonhatnak a tűzoltóktól, pedig a fizetésük nagy része is ilyen illetményekből áll. Ekkor hiába kapnának plusz 30 százalékot, a valós növekedés csak pár ezer forint lehet. A rendőröknél a béremeléssel párhuzamosan megemelik a túlórák számát is, 450-ről 480-ra, fizetés helyett azonban csak szabadnap jár majd a pluszmunkáért cserébe.