Románia megakadályozta, hogy elpusztuljon Verespatak, a multi 4,4 milliárd dollárra perelte be

4,4 milliárd dollárt követel a bányavállalat a nemzetállamtól.

A Gabriel Resoruces az erdélyi Érchegységben akarta megnyitni Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányáját 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése érdekében. A kanadai cég romániai leányvállalatán, a Rosia Montana Gold Corporation-on keresztül vásárolta meg a bányalicencet, majd mintegy 15 éven keresztül próbálkozott a megnyitáshoz szükséges engedélyek beszerzésével.

A román parlament 2014. júniusában utasította el a verespataki aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet, azóta lekerült a kérdés napirendről. A román hatóságok elutasító döntése azt követően született meg, hogy nagyszabású utcai tüntetések voltak Romániában a beruházás ellen.

A kanadai vállalat 2015 elején még reménykedett, hogy újraindulhat a beruházás engedélyezési folyamata, de most közölték, pénteken nyújtják be kártérítési követelésüket a román állammal szemben a Világbank egyik kereskedelmi bíróságán, ahol eljárást indítottak az ügyben.

A kanadaiak szerint Románia megsértette a beruházási szabályokat azzal, hogy engedélyezte a bányalicenc megvásárlását, majd később megakadályozta a kanadaiak beruházását. Azt állítják, hogy ezáltal 4,4 milliárd dollár kár érte őket.

A ciántechnológiás bányaberuházást román civil szervezetek, a Román Tudományos Akadémia, az ortodox egyház és Magyarország is ellenezte.

A bányavállalat az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményben (CETA) is szereplő befektető-állam közti vitarendezési mechanizmus (ICS) alapján perelte be a román nemzetállamot, miközben a CETA 2017-ben ideiglenesen hatályba lép, igaz az ICS-re vonatkozó szakasz még nem lesz érvényben.