Gál Kinga szerint hosszú távon a Néppártot gyengítheti, ha kizárják a Fidesz képviselőit a frakcióból

Gál Kinga szerint hosszú távon a Néppártot gyengítheti, ha kizárják a Fidesz képviselőit a frakcióból

Ahogy beszámoltunk róla, a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja Gál Kingát választotta meg a magyar néppárti delegáció elnökének a botrányba keveredett Szájer József lemondása miatt megüresedett tisztségére. Gál 2004 óta tagja az Európai Parlamentnek, korábban az Európai Néppárt alelnöke is volt, a Magyar Nemzet készített vele interjút.

A Politico tegnapi értesülése szerint az Európai Néppárt egy munkacsoportot hozott létre, mely a Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi:

Az Európai Néppárt a teljes Fidesz-frakciót kizárná

Az Európai Néppárt egy munkacsoportot hozott létre, mely a Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi - tudta meg a Politico, amely az erre vonatkozó határozatot is közzétette. Az öt főből álló testület javaslatot készít elő, hogy a frakcióból ne csak egy személyt, hanem egy egész képviselőcsoportot is ki lehessen zárni - írja a hvg.hu.

Az új elnök szerint hosszú távon ez kontraproduktív lehet:

Egyesek talán azt gondolják, hogy ez a kezdeményezés majd megregulázza a Fidesz–KDNP-t, én azonban meg vagyok győződve arról, hogy hosszú távon sokkal inkább a néppártot fogja meggyengíteni.

Gál úgy látja, hogy az Európai Néppártnak jobbközép, széles bázisú, többféle politikai árnyalatnak teret engedő tömörülésnek kellene lennie, "azonban ha levagdossa magáról a fősodortól eltérő nézeteket képviselő tagpártokat, nehezen mondhatja majd el magáról, hogy a legerősebb európai párt, illetve frakció az Európai Parlamentben".

A módszert is megkérdőjelezhetőnek tartja:

Megkérdőjelezhető módszer az is, hogy a szabályzat lehetséges módosításáról a frakció tagjai a Politico hírportált olvasva értesültek. Mindez jól mutatja, milyen problémákkal küzdünk a politikai csoportunkban. Biztos vagyok benne, hogy a néppárti csendes többség sem nézi jó szemmel a hasonló történéseket.

A lap kérdése szerint nemrég még úgy nyilatkoztak a néppárti frakció politikusai, hogy a kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó magyar képviselőkkel jó együtt dolgozni, ezért meg kell várni a párt döntését a Fideszről. Ez láthatóan változott, Gál szerint nagyrészt a lengyelek miatt:

Én ezt nagyrészt a lengyel néppárti delegáció belpolitikai okokból egyre erősödő Fidesz-ellenességének tudom be. Hozzájuk pedig vehemensen csatlakoznak a csekély politikai súllyal bíró északi és Benelux-tagpártok képviselői. A probléma része, hogy Donald Tusk, a pártcsalád lengyel elnöke is inkább szítja az indulatokat.

Gál szerint nem állhat a Néppárt és az EP-frakció érdekében, hogy saját magát kezdje leszalámizni. "Tisztában kell lenniük azzal, hogy ha mi megyünk, akkor majd mások következnek. Politikai naivitás, ha nem számolnak ezzel".