Ne várjuk annyira, hogy elmúljon a forróság! - Gázáremeléssel indulhat a fűtési szezon

Újabb tétel a dráguló dolgok listáján.

A nagy kereslet, az alacsony tartalékok és az energiahordozók magas ára miatt továbbra is magas lengyel gázárakkal számolnak a szakértők.

Az augusztusi energiatőzsdén az azonnali tranzakciókban jóval magasabb volt a gáz ára, mint egy évvel ezelőtt, és egyre közeledik a fűtési szezon. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az európai piacokon sem alacsonyabb a gáz ára:

nagyobb kereslet mutatkozik iránta, mint a szénből előállított, drága elektromos energia iránt.

Elsőre ellentmondásosnak tűnő módon a várható dráguláshoz még az nyári kánikula is hozzájárul, mivel ez növelte a gázerőművekben termelt áram iránti keresletet.

A gázárdrágulás a gazdaságban is komoly visszaeséseket eredményezhet, ugyanis a magas költségek a gázt hasznosító cégek áraiba is beépülnek, ami további termékek és szolgáltatások drágulásához vezethet.

Az új kenyér ünnepére: két számjegyű élelmiszer-drágulás várható

Lengyelországban a szárazság és a szokatlanul tartós meleg miatt a gazdák a kenyér árának 80 százalékos emelkedésével számolnak - vette át Dziennik Gazeta Prawna hírét a Business Insider Polska. Az agrárágazat szakmai szervezetei levélben kérték a miniszterelnököt, hogy a kormány nyilvánítsa a természeti csapás sújtotta területnek az országot.