Adómentes lehet az állampapírokból származó kamatjövedelem

És lakás-takarékpénztárak is értékesíthetnek államkötvényeket.

Mentes lehet a személyi jövedelemadó alól a lakosság részére kibocsátott állampapírok kamatából származó jövedelem – derül ki abból a törvényjavaslatból, amit kedden fog tárgyalni az Országgyűlés. A Varga Mihály pénzügyminiszter által beterjesztett szabályozás – ha a Ház elfogadja – a 2019. június 1-je után kibocsátott lakossági állampapírokból származó kamatjövedelemre fog vonatkozni.

A törvényjavaslat indoklása kiemeli, lakosság részére történő állampapír-értékesítés növelése fontos gazdaságpolitikai cél. A lakosság által vásárolt állampapírok állományának növekedése mérsékli az állam és ezáltal a magyar gazdaság sérülékenységét – fogalmaz az indítvány indoklása. Úgy tűnik, a kormányzat nemcsak az adómentességgel szeretné a „párnacihákban” levő, körülbelül 5700 milliárd forintnyi készpénzállomány egy jelentős részét becsatornázni. A törvényjavaslat ugyanis lehetővé tenné, hogy a lakás-takarékpénztárak állampapírok vonatkozásában ügyfeleik megbízásait felvegyék, továbbítsák, illetve a papírt náluk (vételi kötelezettség vállalása nélkül) elhelyezhessék, az állampapírt letétként őrizhessék, kezelhessék, az ehhez kapcsolódó ügyfélszámlát kezelhessék. Lehetőséget kapnak továbbá a pénztárak arra is, hogy ezeket a szolgáltatásokat függő ügynökként közvetítsék.

Ezzel a lépéssel gyakorlatilag új bevételszerzési lehetőséget kínálnak a fideszes Bánki Erik indítványára októberben egyiknapról a másikra „kiherélt” lakáskasszáknak, akik Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábbi szavai szerint inkább voltak kasszák, mint lakáskasszák.