A Sberbank nem ad több jelzáloghitelt

A Sberbank nem ad több jelzáloghitelt

Az orosz Sberbank március 2-ával felfüggeszti a jelzáloghitelezést – írja a Bank360. A gazdasági szakportál szerint ettől az időponttól nem igényelhetők az alábbi hitelfajták:

  • piaci kamatozású lakáshitel,
  • Fair lakáshitel kiváltásra,
  • piaci kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitel,
  • Priority lakáshitel.

A Bank360 értesülése szerint a döntésnek kizárólag üzletpolitikai oka van. A Sberbank a jelzáloghiteleit a honlapjának tanúsága szerint jellemzően 3,8-6,5 százalék közötti teljes hiteldíjmutatóval (thm) kínálta, kivétel a piaci kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitel, melynek thm-je 4,98 és 7,56 százalék között alakult. A piacon azonban ennél jóval kedvezőbb kondíciókkal is lehet találkozni.

A Bankármagazin tavaly augusztusban azt írta, a Sberbank 14,8 milliárd forintnyi nem teljesítő jelzálog-követelést adott el a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek.

A jelzáloghitel igénylése során a banki ügyfél saját tulajdonú ingatlanját kínálja fel fedezetként. Ez csökkenti a bank kockázatát ugyanis a jelzálog bejegyzése után a hitelintézet a fizetésképtelen ügyfél ingatlanjának értékesítésével juthat hozzá a pénzéhez.

A szakportál kiemeli, a Sberbank az utóbbi időkben inkább a személyi kölcsönök piacára koncentrált, itt kínáltak kedvező feltételekkel hiteleket.

Frissítés: A bank megerősítette a szakportál információit

A Sberbank közleményében azt írja, 2020. február 17-én nyilvánosságra hozott hirdetménye alapján 2020. március 2-tól a Sberbank Magyarország Zrt. felfüggeszti a jelzálog alapú lakossági hiteltermékeinek forgalmazását és az

egyéb hitel- és kölcsöntermékeire kívánja helyezni a hangsúlyt

ebben a szegmensben.

A meglévő jelzáloghiteles ügyfeleket a változás nem érinti, mint írják, a Sberbanknál

jelenleg lakossági jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek számára nincs semmilyen teendő,

a kölcsönszerződésüket, valamint ügyfélkiszolgálásukat érintően nem történik változás. A Sberbank vállalati ügyfeleit a változás nem érinti.

A Sberbank Magyarország Zrt. a személyi kölcsön és a babaváró kölcsön piacon kedvező termékeivel a piac egyik meghatározó szereplője. A bank azt ígéri,

a közeljövőben a lakossági piacon több új terméket és fejlesztést kínál majd

meglévő és új ügyfelei számára.