A cégek negyedének csupán egyhavi tartaléka van munkabérekre

A cégek negyedének csupán egyhavi tartaléka van munkabérekre

Egy 30 ezres magyarországi cégmintát vizsgálva az derült ki, hogy a cégek negyedének alig egy hónapra elegendő likviditási tartaléka van a bérköltségek kifizetésére, további 43 százalékuknak pedig csak 3 hónapra elegendő ez – írja a portfolio.hu a Via Credit elemzésére hivatkozva.

A kutatás szerint a legnagyobb veszélyben a a kisvállalkozások vannak. Ráadásul ha kiterjesztenék a felmérést, akkor jó eséllyel megállapítható lenne az, hogy sok tízezer cég sok százezer munkavállalója van most nagy veszélyben. Vitán felül áll, hogy a kormány a maga módján igyekszik olyan gazdaságélénkítő intézkedéseket meghozni, amely segíti életben tartani a vállalkozásokat, azonban a jelenlegi állapot nem lesz sokáig fenntartható, ha nem szélesítik ki a támogatást.

A Via Credit elemzése rávilágít arra, hogy a cégek felének (15 ezer) van négy havi bér kifizetésre elegendő tartalék, feltételezve, hogy más költségük és bevételük sincs ebben az időszakban.

Viszont a cégek negyedének (7 500) csupán alig egy hónapra elegendő a likviditása.

Számszerűsítve, a kisvállalatok vannak a legtöbben, közel 24 ezren. Iparági besorolás nélkül ezek fele 4 havi tartalékkal rendelkezik, de negyedüknek már nincs csak 40 napra tartaléka. 40 százalékuknak pedig 3 hónapnál kevesebb a tartaléka. Az 1 300 nagyvállalat mutatója a leggyengébb, náluk a 2 havi tartalék sem jön össze átlagban. Ugyanakkor az ő esetükben az a jellemző, hogy pont annyi pénzt tart a számlán az anyavállalat, amennyi szükséges.