Leállította a kifizetéseket a magyar állam, az MFB tagad

Leállította a kifizetéseket a magyar állam, az MFB tagad

Leállította a száz százalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztés Bank (MFB) a már megítélt újraindítási gyorskölcsönök kifizetését a cégeknek - írja a Népszava saját forrásaira hivatkozva.

A folyósító bank okként a kormány által elrendelt év végi spórolást említette. A Portfolio.hu a napokban arról írt, hogy ugyanerre hivatkozva már elvégzett munkák – lakossági napelem-telepítések – után sem fizet az állam.

A bankok, illetve a uniós támogatást kezelő cégek szabványlevélben arról tájékoztatják a kedvezményezetteket, hogy a támogatás folyósítására azért nem kerülhet sor, mert a kormány december kilencedikén kelt határozata ezt kizárja. A két ügylettípusban az a közös, hogy mind a két program uniós pénzekből valósult volna meg, ám az Európai Bizottság határozatlan időre felfüggesztette a újraindítási program finanszírozást rendszerszintű kormányzati korrupcióra hivatkozva. 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Mint ismert, a Pénzügyminisztérium két hete jelentette be, hogy a kormány 350 milliárd forintnyi beruházás elindításának elhalasztásról döntött, annak érdekében, hogy az államháztartás pénzügyi tartalékait növelje, illetve a 2021-es év végi hiányt mérsékelje. Az ok egyszerű: novemberben elszaladt az államháztartás hiánya, az egyetlen hónap alatt 1009 milliárd volt, így a 1-11. havi hiány 3931 milliárd forintra emelkedett, ami az egész évre tervezett összeg 170 százaléka.

A kormány még márciusban hirdette meg kkv-k részére az kedvezményes nulla kamatozású maximum 10 millió forintos újraindítási hitelt, hogy áthidaló kölcsönt kapjanak a működőképes, de a koronajárvány miatt talajt vesztett vállalkozások. Az MFB még a program lezárása előtt november közepén a hitelkérelmek beadásra biztatta a cégeket. Ennek ellenére egy a Népszavának nyilatkozó cég vezetőjével azt közölték, hogy bár a hitelkérelmét pozitívan elbírálták, azt mégsem tudják kifizetni a kormány döntése miatt, mindezt egy nappal a hitel kitűzött átutalása előtt közölte a közvetítő bank. 

Frissítés: az MFB szerint folynak a kifizetések

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az európai uniós forrású hitelek folyósítása folyamatosan zajlik, fennakadás nélkül. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB), illetve az MFB Pontok hálózatának minden ügyfele hozzájut az igényelt hitelösszeghez – áll a bank lapunkhoz is eljuttatott közleményében. Mint a kommünikés fogalmaz, „minden európai uniós forrású hitelprogram, így a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, illetve az Energiahatékonysági Hitelprogram esetében is folyamatos a hitelfolyósítás a szerződött ügyfelek számára, legyen szó vállalkozásokról, vagy magánszemélyekről egyaránt. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az MFB zavartanul folytatja a kifizetéseket az EU-s hitelprogramjaiban. Pénteken több mint 5,85 milliárd Ft kiutalása történt meg az MFB Pontok bankjai felé, a Végső Kedvezményezetteknek történő kifizetések folyamatosan megtörténnek”.

Az MFB szeretné megnyugtatni minden, európai uniós forrású hitelprogramban szerződött ügyfelét, hogy nincs fennakadás a hitelek folyósítása során – zárul a közlemény.