Nem lehet újabb kamatot felszámítani a törlesztési moratórium idejére jutó kamatra

Nem lehet újabb kamatot felszámítani a törlesztési moratórium idejére jutó kamatra

Megjelentek a fizetési moratórium idejére eső kamat törlesztésének szabályai a Magyar Közlöny keddi számában.

A rendelkezés szó szerint így szól:

(1) A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

(2) A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.

(3) A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét.

(4) A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

A szabályok gyakorlatilag összhangban vannak azzal, amit az elmúlt napokban mi is írtunk.

Az MNB megerősítette: tényleg ki kell fizetni a törlesztési moratórium alatt felgyülemlett kamatot

Többször is felmerült a kormány által meghatározott hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban, kinek és milyen formában kell megfizetnie a halasztás alatt felgyűlt kamatot. Ez az összeg egy frissen felvett, több tízmillió forintos hitel esetében az év hátralevő kilenc hónapja alatt több százezer forintra is rúghat.

Moratórium alatti kamat: gyakorlatilag egy kamatmentes kölcsön

A fenti rendelet magyarra lefordítva a következőt jelenti. (Kamat alatt értendő minden egyéb, a hitelhez kapcsolódó díj, így például hitelszámla-vezetési díj, kezelési költség stb. is.)

Ha valakinek fennáll például 10 millió forint tőketartozása évi 6 százalékos kamatra, akkor az év hátralevő részéig (az egyszerűség kedvéért 9 hónapon keresztül) további 450 ezer forint kamatot kellene fizetnie. Az ügyfél törlesztőrészlete azonban a rendelet értelmében nem emelkedhet. Vagyis ezt a 9 hónapnyi még ki nem fizetett 450 ezret a futamidő végén kell majd törleszteni, de erre az összegre a bank újabb kamatot addig sem számíthat fel (nem tőkésítheti).

Ha valakinek a törlesztőrészlete erre a 10 milliós tőketartozásra például 30 ezer forint, annak a moratórium miatt most 9 hónappal meghosszabbodott futamidő végén további 15 hónapon keresztül kell majd kifizetnie a mostani 9 hónapban keletkező 450 ezer forint kamatot.

Ugyanakkor ez a 450 ezer forint nem tőkésedik, azaz nem kamatozik tovább sem akkor, ha jövő év január 1-jével, sem akkor, ha tíz év múlva kell törlesztenie az ügyfélnek a bank részére. Az előtörlesztés szabályai eddig még nem változtak.