Nagyot ugrott a devizában fennálló államadósság, nő az árfolyamkockázat

Nagyot ugrott a devizában fennálló államadósság, nő az árfolyamkockázat

Sikeresnek ítélte a mai devizakötvény-kibocsátást Varga Mihály pénzügyminiszter. Magyarország kedvező kamatozás és magas befektetői érdeklődés mellett összesen 2 milliárd euró értékben bocsátott ki 6 és 12 éves futamidejű államkötvényeket – jelentette be a tárcavezető a Portfolió tudósítása szerint.

Mint arról tegnap beszámoltunk, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) 1 milliárdról 4 milliárd euróra emelte a devizakötvény-kibocsátási keretet.

Amit Matolcsy elhallgatott: ismét devizában fog eladósodni az ország

Magyarország mandátumot adott euróban denominált, benchmark méretű és futamidejű tranzakció főszervezői feladataira a Citigroup, az ING Bank és a J.P. Morgan pénzintézeteknek, egyúttal felkérte őket egy globális befektetői konferencia-hívás megszervezésére - jelentette be szerdán az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) A módosított 2020.

A most gazdára lelt 2 milliárd euró értékű kötvények közül a 6 éves futamidejűeknek a kamatozása 1,125 százalék, ami rekordalacsony – monda Varga. A 12 éves futamidejű kötvények kamatáról a pénzügyér annyit árult el, hogy az „kedvezőbb a 2017-ben kibocsátott 10 éves futamidejű eurókötvény kamatánál”.

Varga nyomatékosította, a kormány céljai, hogy az államadósság finanszírozásában továbbra is a belföldi forrásokra helyezzék a hangsúlyt, míg a külföldiek arányát hosszú távon csökkenteni kívánják. Mint fogalmazott: ezt mutatja, hogy míg 10 évvel ezelőtt az adósság fele külföldi devizában volt,

a kibocsátás hatására hozzávetőlegesen 17,7 százalék lesz a központi költségvetés adósságának devizaaránya.

Varga szavait némiképp árnyalja, hogy az ÁKK honlapjának tanúsága szerint február végén az államadósságnak mindössze 12 százaléka állt fenn devizakötvényben, 3 százaléka pedig devizahitelben, így a 17,7 százalék azt jelenti, hogy ez az adósságállomány majdnem ötödével ugrott.

devizaadósság

A pénzügyminiszter ugyanakkor nem tért ki arra, hogy a devizaadósság leépítésének – mely egyértelműen üdvözlendő célkitűzés – pozitívuma épp az árfolyam-ingadozások kiiktatása volt. A mostani 2 milliárd eurós kötvénykibocsátás hozzávetőlegesen 700 milliárd forintos bevételt jelent az államkasszának, de

a forint mélyrepülését nézve egyáltalán nem lehetünk meggyőződve arról, hogy lejáratkor (visszafizetéskor) nem lesz még a kamatok nélkül is jóval magasabb összeg.