Gazdasági vágóhíd helyett nonprofit végrehajtást!

A Jobbik továbbra is nonprofit, államilag szervezett végrehajtást szeretne.

A Jobbik korábban többször is jelezte: az önálló végrehajtói ágazatot azonnal megszüntetné, melynek a párt álláspontja szerint az egyik legfőbb problémája, hogy profitorientált.

Staudt Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy múlt héten Patyi Gergely igazságügyi államtitkárnál és Szekér Juditnál, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarához kijelölt miniszteri biztosnál tájékozódott a beígért, végrehajtókat érintő elszámoltatásról, illetve javaslatokat is megfogalmazott. Az ügyek egyesítésének kérdésével kapcsolatban rámutatott: ha valakinek több parkolási bírsága van, vagyis ugyanaz az adós és a végrehajtást kérő, akkor információi szerint ezen ügyeket sokszor nem egyesítik, hogy minél magasabb lehessen a munkadíj. Az elévülés szabályozatlanságára utalva kiemelte: vagyonfeltárás esetén egy végrehajtó mondhatja, hogy ez megszakítja az elévülést, pedig a törvényben ez így nem szerepel.

Staudt üdvözlendőnek nevezte, hogy a kormány foglalkozik a végrehajtási rendszerrel, de hangsúlyozta: számon fogják kérni a megfogalmazott ígéreteket és szeretnék, ha az elszámoltatás teljes körű lenne.

Még az idén törvénymódosítás jöhet a végrehajtási eljárásról

Szekér Judit a Napi Gazdaság keddi számában azt nyilatkozta, hogy a kormányzat megpróbálja megteremteni a kényes egyensúlyt a bizalom visszaszerzéséért: különféle módokon elősegíti, hogy az adós fizessen, de ne sérüljön emberi méltósága. Ezt szolgálja a többi között az is, hogy még az idén törvénymódosítást készítenek elő a végrehajtási eljárásról, a végrehajtók státusáról - mondta a biztos. A biztos úgy vélekedett: nemcsak a köztestületben, hanem a végrehajtói szervezetben is átalakításokra lesz szükség, ennek koncepciójáról áprilisra készíti el az előterjesztést.

Fegyelmi eljárások indultak végrehajtók ellen

A Napi Gazdaság arról is beszámolt: a jelenleg végrehajtók ellen folyamatban lévő kilenc fegyelmi eljárás hamarosan további 25-30 kezdeményezéssel egészül ki, az iratokat most terjesztik be a fegyelmi bírósághoz. A lap keddi számában Szekér Judit elmondta: az egymilliárd forint éves költségvetésből gazdálkodó szakmai önkormányzat pénzügyi, jogi és informatikai átvilágítása jelenleg is zajlik.

A hivatásrend a 194 önálló végrehajtó mellett hatszáz végrehajtó-helyettest és végrehajtójelöltet, valamint további 1000-1500 adminisztrációs munkatársat, összességében csaknem kétezer embert foglalkoztat.