Közbeszerzési kartellezésen fogott a GVH három egészségügyi vállalkozást, 660 milliós bírságot kaptak

Közbeszerzési kartellezésen fogott a GVH három egészségügyi vállalkozást, 660 milliós bírságot kaptak

Összesen mintegy 660 milliós bírságot kapott három vállalkozás a Gazdasági Versenyhivataltól, amiért különleges orvostechnikai eszközökre kiírt társadalombiztosítási tendereket osztottak fel egymás között.

A GVH közleménye szerint

a Medtronic Kft., az Unicorp Kft. és a Medibis Kft. jogsértő módon felosztotta egymás között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ún. neuromodulációs (krónikus idegrendszeri betegségek tüneti kezelésére szolgáló technológiák összefoglaló neve) eszközök beszerzésére kiírt (illetve kiírni tervezett) 2014-es, illetve 2016-os központosított közbeszerzési tendereit.

A hatósági eljárás feltárta, hogy a három cég egyeztetéseket folytatott és információkat osztott meg egymással annak érdekében, hogy a közbeszerzések során meghatározzák az ajánlati áraikat és a nyertes személyét. A vállalkozások többek között – egymással párhuzamosan – hozzájárultak a tenderkiírás túlspecifikációjához, vagyis ahhoz, hogy az ajánlatkérés korlátozza vagy kizárja egymás termékének indulását, így hasonló nyerési esélyhez juthassanak a tendersorokon.

A cégek az ajánlattételi szakaszban is összehangolták tevékenységüket, hogy végrehajthassák a piac felosztását célzó tervüket. A jogsértésért a három vállalkozás összesen mintegy 660 milliós bírságot kapott.

A GVH Versenytanácsa a bírság meghatározásakor figyelemmel volt arra, hogy valamilyen formában mindhárom vállalkozás együttműködött a hatósággal az eljárás során.